«Per»s foreldre saksøker kommunen - kommunetopp starter innsamlingsaksjon

Familien til 11 år gamle «Per» risikerer økonomisk ruin, etter at de saksøkte Grimstad kommune.

AKSJONERER: Freddy de Ruiter (t.v.) og Issifou Koanda starter nå en innsamlingsaksjon, for å støtte mobbeofferet «Per» og hans familie, slik at de ikke skal risikere økonomisk ruin. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland / Dagbladet
AKSJONERER: Freddy de Ruiter (t.v.) og Issifou Koanda starter nå en innsamlingsaksjon, for å støtte mobbeofferet «Per» og hans familie, slik at de ikke skal risikere økonomisk ruin. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland / DagbladetVis mer

GRIMSTAD (Dagbladet): Kommunestyrerepresentant Issifou Koanda (SV) og tidligere stortingsrepresentant Freddy de Ruiter har nå startet en innsamlingsaksjon, for å forhindre at familien til «Per» (11) kan bli gjeldsslaver.

Dagbladet har i en rekke artikler fortalt historien om 11 år gamle «Per» og hans fortvilte foreldre, som i flere år har kjempet en vond kamp mot skolen og skoleeier - Grimstad kommune.

Foreldrene har besluttet å gå til sak mot kommunen, etter det som beskrives som flere år med systematisk mobbing, grov vold og trakassering.

- «Per» har ikke vært på skolen på to år. Han er 11 år og fått diagnosen PTSD (Posttraumatisk stresslidelse). Istedenfor at Grimstad kommune forsøker å hjelpe «Per», og hans fortvilte familie, havner nå saken i retten. Det er bare trist, sier Issifou Koanda.

«Burde lags seg flat»

de Ruiter og Koanda mener mobbesaken ikke har noe i rettsvesenet å gjøre.

- Grimstad kommune burde selvfølgelig forsøkt å hjelpe «Per». Kommunen som skoleeier burde lagt seg helt flat, og ryddet opp.

- Denne saken dreier seg om et lite barn, som kan være skadet for resten av livet. Grimstad kommune er som Goliat, mot en av sine egne familier, sier de Ruiter, som i mange år satt på Stortinget for Arbeiderpartiet i Aust-Agder, men som i vår meldte seg inn i SV.

Det kan bli dyrt å gå til søksmål mot Grimstad kommune for familien. Det er ikke utenkelig at saken kommer til å gå for to rettsinstanser, og at den som ikke får medhold av domstolen må betale både sine egne og motpartens utgifter. bare advokatutgiftene kan komme på mange hundre tusen kroner.

«En skam»

- Det er hårreisende at kommunen ikke rydder opp. Denne saken handler om å bry seg. For meg som sitter i kommunestyret i Grimstad, er det bare å beklage. Det er etter min mening en skam at kommunen ikke har ryddet opp, sier Issifou Koanda.

- Blir det ikke heller spesielt at du som kommunestyremedlem og ordførerkandidat starter en innsamlingsaksjon mot din egen kommune?

- Kommunen har ubegrenset med midler. Denne tragiske saken kunne de ha ryddet opp i, men Grimstads politiske ledelse velger konfrontasjon. For meg handler dette om en familie som kjemper sin rettferdige kamp for sønnen sin. Vi kan ikke sitte stille og se på at en familie risikerer økonomisk ruin.

- Jeg er valgt av folket, og mener at kommunen i denne saken har feil, sier Koanda.

Går til sak: Dagbladet har gjennom en rekke artikler fortalt historien om 11 år gamle «Per», som i dag knapt våger å gå ut etter år med det som beskrives som systematisk mobbing. Foreldrene har saksøkt kommunen. Foto: Henning Lillegård
Går til sak: Dagbladet har gjennom en rekke artikler fortalt historien om 11 år gamle «Per», som i dag knapt våger å gå ut etter år med det som beskrives som systematisk mobbing. Foreldrene har saksøkt kommunen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

«Gjelder mange barn»

de Ruiter og Koanda setter nå sin lit til at befolkningen i Grimstad støtter opp om innsamlingsaksjonen.

- Dette gjelder ikke bare «Per», men mange barn i Norge. Mitt håp er at mange støtter opp og gir et lite bidrag. Dette er en viktig sak. sier de Ruiter.

Tall fra Utdanningsdirektoratet – Elevundersøkelsen 2018 – viser at over 27 000 barn i Norge blir mobbet.

Selv om både Koanda og de Ruiter tror familien til «Per» vil vinne den kommende rettssaken, og få dekket sine utgifter, mener de det er riktig å starte en innsamlingsaksjon.

Taus kommune

- Etter vår oppfatning vil familien vinne rettssaken som starter i november, og få dekket sine saksomkostninger. Men de lever i en usikkerhet. Derfor har vi iverksatt denne aksjonen, sier de to.

- Hvis familien får gjennomslag i retten, hva med de innsamlede midlene?

- De vil da uavkortet gå til Foreningen Mobbing i Skolen. Vi vil bruke Facebook og håper folk tar kontakt for å støtte «Per» og hans familie, sier Koanda.

Kommenterer ikke

Fungerende ordfører, varaordfører Per Svenningsen (Ap), sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere saken.

Koanda har tidligere gått ut med krass kritikk av kommunen, som han mener ikke har «vært opptatt av å ordne opp i sakene». Koanda viste da til det han opplevde som trenering fra kommunens side.

Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal sa den gang at han gjennom hele saken har vært opptatt av alle barnas beste, og at det har vært bred politisk enighet om å få orienteringer fra administrasjonen om status i arbeidet med å få til gode løsninger.

- Vi har fått orienteringer i både fagutvalg, formannskap og i kommunestyret, og er blitt forsikret om at faglig anerkjent ekstern hjelp også er involvert i arbeidet. Orienteringer er gitt både på administrasjonens eget initiativ, og når vi politisk har bedt om det, sier Glimsdal.