Pers hus ble ubeboelig etter ekstremflommen i 1995. I dag var han centimeter fra nok en oversvømmelse

Nå kan flommen ramme andre steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRYSIL (Dagbladet): Per Sletten (65) har opplevd flommens herjinger på familiegården Sandstø i Trysil sentrum før. I juni 1995 ble resultatet et oversvømmet hus som ikke var beboelig før et halvt år etter flommens herjinger.

Dagbladet møter læreren ved det som for bare noen dager siden var innkjørselen til gårdsplassen hans. Da flomvannet først begynte å komme, kom det raskt og femti meter lenger opp i terrenget enn vanlig vannføring.

- Jeg er veldig glad i elva. Men jeg trodde jeg skulle være ferdig med flom i 95. Da måtte han bytte vegger, gulv og hele kjøkkenet etter vannets herjinger.

Kjelleren under vann I helga har han sett vannet gå langt opp etter veggene på både garasjen og gamlestua som står på tunet. Vannet har også krøpet opp langt inn på grunnmuren til huset, og er i kveld bare centimeter fra å ramme første etasje i det erværdige huset.

- Det går ikke an å forberede seg til flom. Det har i tillegg kommet motstridende meldinger om vannmengder hele tida, sier Sletten. Han kan imidlertid konstatere at vannet sank seks centimeter i løpet av fem timer i ettermiddag.

På trappa foran huset, som tippoldefaren bygget i 1848, har 65-åringen bundet båten. Lysthuset, som står ute i hagen nærmere elvebredden, har han knytt til et tre.

- Jeg bor her fortsatt, og gjør det så lenge jeg kan. Jeg hadde litt problemer med en jordfeilsbryter her om dagen, men strømmen holder fortsatt og huset er faktisk beboelig, sier han.

Flomtopp NVE flomvarslingstjeneste varsler i kveld at flomtoppen i Trysilelva trolig er nådd.

- Vannføringen har flata ut i løpet av dagen og avtatt litt i løpet av ettermiddagen. Vi har et lite forbehold og følger fortsatt med på at det absolutt ikke snur, sier vakthavende hydrolog ved NVE, Thomas Væringstad til Dagbladet.

NVE spådde først at nivået i Trysilelva ville øke mer enn det gjorde mandag kveld og ettermiddag, selv om vannføringen nådde hundreårsflomnivå. Prognosene for de neste dagene sier lite nedbør, men det betyr imidlertid ikke at det er fritt for flombekymringer andre steder i landet.

HUNDREÅRSFLOM: Per Sletten har fått hele gårdstunet under vann. Han har bundet fast lysthuset i et tre, robåten er bundet på trappa, gjestehuset og garasjen tør han ikke gå inn i lenger og i hovedhuset har vannet ennå ikke nådd gulvet i førsteetasje. Han håper det ikke stiger mer nå. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HUNDREÅRSFLOM: Per Sletten har fått hele gårdstunet under vann. Han har bundet fast lysthuset i et tre, robåten er bundet på trappa, gjestehuset og garasjen tør han ikke gå inn i lenger og i hovedhuset har vannet ennå ikke nådd gulvet i førsteetasje. Han håper det ikke stiger mer nå. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Mange vassdrag har begynt å avta, men det har økt litt i øvre deler av Glomma, det vil øke fra Kongsvinger og videre nedover. Mjøsa vil fortsatt stige utover denne uka og neste uke og der vil det bli problemer og litt skader etter hvert. Ikke alle har sett flomtoppen ennå, sier Væringstad.

Stor jobb Per Sletten må finne seg i å bruke robåten fram og tilbake på gårdsplassen noen dager til, men håper spådommene om at flomtoppen er over, stemmer.

- Jeg håper jo veldig på det. Jeg vil nødig ikke måtte gjøre en stor jobb på huset igjen, sier han.

Når vannet har trekt seg tilbake og kjelleren kan tømmes er det likevel en stor jobb som venter på Sletten.

- Man vet jo aldri hva det flomvannet inneholder og det blir en del skuring og desinfisering før den kan brukes igjen. Jeg håper virkelig vannmegdene avtar nå, sier 65-åringen, som fortsatt er optimistisk på husets vegne.