GÅRD NORD OG ...?: Fremskrittspartiets programkomite på vei fra Posthuset til Pila pub og kultur på Senja i Troms. Fra venstre: Bengt Rune Strifeldt, Per Sandberg, Harald Tom Nesvik, Bård Hoksrud, Fpu-formann Bjørn Kristian Svendsrud, Hanne Iversen, Helge Fossum (delvis skjult) og Silje Hjemdal. 
GÅRD NORD OG ...?: Fremskrittspartiets programkomite på vei fra Posthuset til Pila pub og kultur på Senja i Troms. Fra venstre: Bengt Rune Strifeldt, Per Sandberg, Harald Tom Nesvik, Bård Hoksrud, Fpu-formann Bjørn Kristian Svendsrud, Hanne Iversen, Helge Fossum (delvis skjult) og Silje Hjemdal. Vis mer

Pers politiske pub i havgapet

I en liten lokalpub i et øysamfunn i Troms jobber Frp i fire intensive dager med å finne tilbake til nerven i egen politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKALAND (Dagbladet): - Nå kommer Dagbladet, så nå trenger vi ikke snakke mer om dette.

Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik viser fram en nettavisforside på storskjerm i det Dagbladets journalist kommer inn i rommet - men kutter raskt av diskusjonen.

Han står i hovedrommet på Pila Pub og Kultur på Skaland på Senja.

Stortingsdressen er byttet ut med en karakteristisk blå shorts. I dag er han ikke leder av partiets stortingsgruppe, men nestleder av Frps programkomite.

De er samlet for å lage Frps nye partiprogram; planen som skal sørge for at de får en oppslutning på over tjue prosent i valget om et år.

FANT FRAM: Frp's programkomite på middag i Posthuset på Senja. Det er bedre med fire dager knalltøff jobbing enn noen enkeltdager her og der, sier Per Sandberg om turen. 
FANT FRAM: Frp's programkomite på middag i Posthuset på Senja. Det er bedre med fire dager knalltøff jobbing enn noen enkeltdager her og der, sier Per Sandberg om turen.  Vis mer

De har ett felles mantra – som ikke er til å misforstå. Nå skal Frp bli tydeligere.

- Når man har en valgdeltakelse ned i 60 prosent i valg, er det med på å pulverisere demokratiet vårt. Nå skal vi dyrke ideologi slik at vi framstår som det tydeligste partiet i valget 2017, sier Frp-nestleder Per Sandberg.

- Betyr det at dere ikke har vært tydelige nok før?

- Hvis du leser partiprogrammet vårt nå er det fantastisk godt, men selve nerven i Frp kommer ikke fram, så det må spisses i langt større grad slik at man ser forskjellen på partiene, sier han.

Tredje gang

Førsteutkastet til program skal etter planen være ferdig søndag - og sendes på "høring" til rørsla om drøyt to uker.

Til tross for hemmelighetsskremmeriet er noe av innholdet kjent allerede.

Hovedlinjen er at Frp skal dyrke sin ideologi mer, sier Sandberg.

Det handler blant annet om økt oljepengebruk, om fortsatt økte skatteletter, eldreomsorg, og om bedre infrastruktur. Og om innvandring. Partiets programkomite ønsker blant annet å nekte enslige mindreårige asylsøkere familiegjenforening.

Det er tredje gang programkomiteen, som ledes av Sandberg, møtes i det lille øysamfunnet på Senja, en drøy time fra Frp-nestlederens hjemsted på Finnsnes i Lenvik kommune.

Der veksler de mellom å være på den lokale puben og det gamle Posthuset på Skaland, som ligger noen minutter unna.

I det lille huset bor de fleste av dem sammen i fire dager. Nesten – i alle fall:

Frp-nestlederen har med sin egen bobil, og overnatter i den.

PÅ KJØRETØYET SKAL STORFOLK KJENNES: Nestleder Per Sandberg bor i bobilen sin under møtene med Fremskrittspartiets programkomite på Skaland. 
PÅ KJØRETØYET SKAL STORFOLK KJENNES: Nestleder Per Sandberg bor i bobilen sin under møtene med Fremskrittspartiets programkomite på Skaland.  Vis mer

Sandberg-insj

Det er han som har tatt initiativ til at programkomiteen skal bo i samme hus mens de jobber med utkastet til program.

- Det er bedre med fire dager knalltøff jobbing enn noen enkeltdager her og der, sier Frp-nestlederen.

Lukten av hvalgryte og kaffe sitter i veggene, og praten går løst over bordet når Dagbladet avlegger Posthuset et besøk.

Da er stemningen avslappet - men noen ganger brygger det opp til harde diskusjoner, innrømmer politikerne.

- Blir noen dissenser

Og de er ikke ferdige ennå.

I morgen tidlig skal de opp igjen, for sin siste dag. Forhåpentligvis er medlemmene i programkomiteen, som i tillegg består av blant annet Bård Hoksrud, Hanne C.S Iversen, Bengt Rune Strifeldt, og FPU-leder Bjørn Kristian Svendsrud, da nærmere en fasit for det som skal bli Frps kurs i neste fireårsperiode.

- Blir dere enige?

- Vi prøver etter beste evne, men det blir nok noen dissenser her og der, medgir Sandberg, mens han kvitterer:

- Men det er sånn det skal være.

MØTE PÅ PUBEN: Fremskrittspartiets programkomite bruker Pila pub og kultur på Skaland til å diskutere seg fram til forslag til ny politikk. 
MØTE PÅ PUBEN: Fremskrittspartiets programkomite bruker Pila pub og kultur på Skaland til å diskutere seg fram til forslag til ny politikk.  Vis mer