Person funnet død etter voldsom skogbrann i Sverige

Store brannmannskaper kjemper mot den verste skogbrannen i Sverige i moderne tid.

KJEMPER: Et helikopter slipper vann over flammene i Västmanland. Foto: JOCKE BERGLUND / TT / NTB scanpix
KJEMPER: Et helikopter slipper vann over flammene i Västmanland. Foto: JOCKE BERGLUND / TT / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én person har blitt funnet omkommet i forbindelse med den voldsomme skogbrannen som herjer i Sverige, opplyser politiet.

Den døde personen ble funnet sterkt forbrent på en vei nord for Stabäck. Så langt har det ikke vært mulig å identifisere vedkommende.

Skogbrannen i Västmanland er den verste i moderne tid i Sverige. Brannmannskapene har jobbet for fullt i natt, og 1200 mennesker er blitt evakuert.

Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått brannen til å spre seg raskt. I natt var ikke målet å slukke brannen, men å begrense den, ifølge de lokale myndighetene i Västmanland.

4500 mennesker i tettstedet Norberg fikk beskjed om hva de skal gjøre hvis også de må evakueres.

- Situasjonen er helt eksepsjonell. Det er den største skogbrannen i moderne tid, sier brannvesenets talsmann Fredrik Eriksson til Aftonbladet.

- Brant på begge sider En 42 år gammel mann er alvorlig skadd som følge av brannen. Han kjørte tømmerbil i et område nær skogbrannen da han av ukjente årsaker ble liggende skadd i veibanen.

Redningsmannskapene jobbet i flere timer for å komme fram til mannen, som hadde kontakt med familiemedlemmer på telefon.

- Han fortalte at det brant på begge sider av ham, og vi svarte at redningen var på vei fra flere kanter, forteller en nær slektning av mannen til Aftonbladet.

Helikoptre slapp vann over stedet, mens røykdykkere forsøkte å hogge seg gjennom vegetasjonen for å nå fram til 42-åringen. Til slutt ble han fraktet bort med ambulanse.

Over hundre personer deltar i arbeidet med å slukke brannen i Västmanland, og mannskaper fra forsvaret bistår brannvesenet. 13 helikoptre er blitt brukt til å slippe vann over flammene.

- Kaotisk og vemodig I løpet av mandagen ble innbyggere i tettstedene Gammelby, Ängelsberg og Västervåla evakuert fra hjemmene sine.

- Det føles kaotisk, vemodig og uvirkelig, sier Christer Eriksson, en av dem som måtte dra idet flammene nærmet seg.

På ettermiddagen ble ni personer, som jobbet frivillig med slokking av brannen, hentet ut av brannområdet med forsvarshelikopteret Black Hawk.

- Det var i siste øyeblikk. Dette kunne ha gått ille, sier redningsleder Mats Körner.

Fem skogsarbeidere ble tvunget til å hoppe i sjøen for å unnslippe flammene, skriver avisa Vestmanlands Läns Tidning.

Varmerekord To italienske spesialfly settes inn i slukningsarbeidet tirsdag. De kan frakte opptil fem kubikkmeter vann hver.

Området hvor brannen raser, er omkring 100 kvadratkilometer stort. Det fryktes at slukningsarbeidet vil kunne pågå så lenge som i én måned.

Værforholdene er vanskelige, og i tettstedet Sala ble det mandag målt 34,4 grader, noe som var ny varmerekord.

- Blant tretoppene blåser det 15 meter per sekund. Det gjør at gnister kan forflytte seg flere kilometer, sier Erik Bergman i den svenske redningstjenesten.

En av heimevernssoldatene som deltar i arbeidet, forteller at ilden kan spre seg opptil 20 meter i løpet av ett kvarter.

(NTB)