Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Personbilsjåfør hengte seg på ambulansen i 150 kilometer i timen

Politiet får regelmessig meldinger om at personbiler henger seg på ambulanser som er i utrykning. - Det er ingen logikk, sier Gisle Sveen, operasjonsleder i Øst politidistrikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ambulansen var i utrykning og kjørte i 150 kilometer i timen da en personbil hengte seg på ambulansen, sier Gisle Sveen, operasjonsleder i Øst politidistrikt.

Klokka var 7 søndag morgen da politiet ble oppringt av AMK som meldte at en ambulanse ble forstyrret av en personbil i forbindelse med utrykning.

- Ambulansen var ute i utrykning og hadde passert Rygge på vei sørover på E6 da føreren hadde lagt seg etter ambulansen. Vi hadde en patrulje ute som la seg på hjul og fikk stoppet bilen, sier Sveen.

Det var en mannlig, svensk statsborger i 40-åra som kjørte bilen. Ifølge politiet var han ikke beruset. Mannen innrømmet ikke forholdene og fikk førerkortet beslaglagt.

Ikke uvanlig

- Det er ikke første gang jeg hører om dette. Ambulansene opplever regelmessig at biler henger etter dem når de er ute på utrykning. Når ambulansen passerer i stor hastighet i venstre felt så henger de seg på. Det er svært forstyrrende for dem som kjører ambulansen, derfor ringer de politiet, sier Sveen.

Sveen har ingen god forklaring på hvorfor bilførere gjør dette.

- Det er ikke noen logikk, sier han.

Ola Borstad, ambulansesjef for området Oslo og Akershus, kjenner ikke til den aktuelle hendelsen, men bekrefter at denne typen hendelser skjer regelmessig fra tid til annen.

- Det oppleves frustrerende og vanskelig for ambulansepersonell. De er ansvarlige for en dårlig pasient og opplever også at de får ansvar for andre trafikanter, sier han.

Borstad forteller at det setter ambulansesjåføren i en vanskelig situasjon.

- De kan ikke kjøre slik de er lært opp til å gjøre når noen henger på bak. Det skaper trafikkfarlige situasjoner.

Han synes det er vanskelig å si hvorfor folk gjør dette.

- Noen ganger er det ungdommelighet, andre ganger er det mer voksne sjåfører, sier han.

Kjørte forbi ambulansen

Det er heller ikke første gang Dagbladet skriver om slike hendelser. I 2014 delte Aleksander Lund, hovedtillitsvalgt i arbeidstakerorganisasjonen Delta, som er tilknyttet flere helsetjenesteorganisasjoner, en video som viser at han kjører forbi en ambulanse i fyll utrykning på E6 i Oslo på YouTube.

Han ville demonstrere at ambulansen ikke kjørte fort nok og mente det var uansvarlig.

Han fikk svar på tiltale fra sjefen for utrykningspolitiet, Runar Karlsen. Karlsen mente kritikken mot nødetatene var uberettiget. Ifølge Karlsen kan all kjøreatferd som kan hindre fri kjørebane for utrykningskjøretøy resultere i store bøter. Ved forelegg kan også straffen bli strengere.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 30.04.2014 FORBIKJØRING: I februar for fire år siden delte Aleksander Lunde videoen hvor han kjører forbi en ambulanse i full utrykning på E6 i Oslo, på Youtube. Video: Alexander Lunde Vis mer Vis mer Vis mer

Han karakteriserte også Lunds aksjon som uvanlig.

- Vi ser i noen tilfeller at biler henger seg på utrykningskjøretøy på veien og følger deres fart, at noen aktivt kjører forbi og legger seg foran kjøretøyet derimot er svært sjelden. Det ville bli sett på som å hindre fartøyet med forsett, uttalte han i forbindelse med saken.

Fulgte etter ambulanse i tre mil

Dagbladet skrev også i 2014 om at politiet i Follo fikk melding om at en ambulanse i utrykning på vei nordover på E6 på østsida av Oslofjorden hadde fått en personbil på hjul.

- Personbilen lå i samme fart som ambulansen i utrykning. Det var en god del trafikk på veien og føreren av bilen hadde helt sikkert sett seg ut en mulighet til å komme litt fortere fram, forklarte operasjonsleder i Follo politidistrikt, Kari Monsen til Dagbladet.

Politiet, som hadde et patruljehelikopter i lufta, lokaliserte personbilen. Føreren fikk førerkortet inndratt på stedet for hastighetsovertredelse.

Bilen hadde da fulgt etter ambulansen fra fylkesgrensa Østfold/Akershus og til Nordbytunnelen i Akershus, noe som er en distanse på tre mil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media