TAPT SØNN: Foreldrene til Hugo Chávez, Hugo de los Reyes Chávez and Elena Frías, gråter ved kista til sin tapte sønn. Men de må dele ham med store deler av folket. Lå vil han ligge til liksue ei uke mer enn planlagt, så skal han balsameres og trolig legges i Panteón sammen med Simón Bolívar. Foto: AFP / Scanpix / Presidencia / HO
TAPT SØNN: Foreldrene til Hugo Chávez, Hugo de los Reyes Chávez and Elena Frías, gråter ved kista til sin tapte sønn. Men de må dele ham med store deler av folket. Lå vil han ligge til liksue ei uke mer enn planlagt, så skal han balsameres og trolig legges i Panteón sammen med Simón Bolívar. Foto: AFP / Scanpix / Presidencia / HOVis mer

Persondyrking av Chávez er i gang

Den avdøde presidenten Hugo Chávez skal balsameres og ligge under krystallgass i kista, så folket alltid skal kunne se ham, trolig ved sida av frigjøringshelten Simón Bolívar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der Hugo Chávez nå ligger på likstrå i Militær-akademiet likner han ikke mye på den mannen som sist viste seg offentlig. «Han virker ti år yngre, som om han aldri hadde vært rammet av sjukdommen», skriver en journalist fra den spanske avisa El País, som fikk se ham i kista etter å ha stått i en lang kø.

Der har de sørgende — barn, soldater, menn og kvinner av folket — stått i kilometerlange køer og ventet, i fra fire til tolv timer, fra onsdag ettermiddag for å slippe inn i æreshallen Simón Bolívar i Militær-akademiet, hvor de for siste gang kan ta farvel med en mild og forynget Hugo Chávez. Han ligger der som om han sover. Ansiktet er ikke lenger oppblåst av medisiner. Han er naturlig brun i huden. Han ligger i olivengrønn galla-uniform, med hvit skjorte, svart slips og den røde baskerlua til fallskjermjegerne. Han bærer alle sine militære medaljer, som ellers pleier på bli lagt i ei urne ved sida av, så familien han ta dem med som minner.

Revolusjonsmuseum
Legemet til Hugo Chávez vil ligge til likskue for folket minst sju dager til, kunngjorde visepresident Nicolás Maduro, i fjernsyn. Etter bisettelsen i dag skal legemet til el comandante fraktes til Cuartel de la Montaña. Det var derfra fallskjermjegeren Hugo Chávez ledet det mislykkede statskuppet mot president Carlos Andrés Pérez i 1992. Maduro sier at Chávez hadde planer om å gjøre militær-brakkene der til et museum over den bolivarianske revolusjonen.

Kuppet førte Chávez i fengsel, hvor han våknet opp politisk og gjorde frigjøringshelten Simón Bolívar til sitt forbilde. Ut kom han som politisk leder. Nå ser hans etterfølgere ut til å velsigne kuppforsøket og gjøre Cuartel de la Montaña til valfartssted for politiske pilegrimer. Det minner om det mislykkede angrepet på Cuartel Moncada på Cuba i 1953 fra opprørere med Fidel Castro i spissen, som hylles som statsskuddet for den kubanske revolusjonen.

«Til Panteón»
Hvor Chávez skal få varig hvile har ikke Maduro og de andre etterfølgerne klargjort offentlig, og kanskje er det ennå ikke vedtatt. Men han skal ligge i ei kiste av krystall, som Vladimir Iljitsj Lenin og Mao Zedong, i Cuartel de la Montaña «før man tar andre steg som folket har krevd», som han sa.

Det siste viser uten tvil til de slagordene som ble ropt av de sørgende som fulgte kista gjennom gatene i Caracas til Militær-akademiet. Folkemassen ropte taktfast: «Chávez til Panteón, ved sida av Simón!» Det rimer både på spansk og norsk, og kan lett gå fra munn til munn og gjøres til et folkekrav.

Revolusjonens «helgener»
Simón Bolívar, «Frigjøreren», og Hugo Chávez er de to «helgenene» i den bolivarianske revolusjonen og i chavistenes verdensanskuelse. De må ligge sammen ved nasjonens høyalter, mener mange tilhengere som har uttalt seg radio og fjernsyn.

Panteón ligger på stedet hvor Den Aller Helligste Treenighets kirke lå før et jordskjelv tok den i 1812. Etterpå bygde man et nasjonalt mausoleum på stedet. I tillegg til Bolívar hviler 143 av landets større og mindre sønner og døtre der. Chávez sørget for å flytte de jordiske levningene — symbolsk, for egentlig var det noen never med jord - av Manuela Sáenz, kjæresten til Bolívar, og høvding Guaicaipuro dit, for å få med urfolkene i landets historiske arv.

«Evig åpent»
Der skal nok Chávez hvile til evig tid ved sida av Bolívar. Han skal ligge «evig åpen» for folket i Venezuela, som Maduro sa. Presidenten i parlamentet, Diosdado Cabello sendte ut ei melding på Twitter med forsikringer: «Fra Nasjonalforsamlinga skal vi gjøre alt for at det blir sånn. Folkets stemme er Guds stemme», skrev Cabello.

Men dette strider mot viljen til den avdødes familie, som vil ha ham hjem til landsbyen hvor han ble født, Barinas. Men visepresident Nicolás Maduro forsikrer at man har kommet til enighet med familien.

LANGE KØER: I kilometerlange køer sto folk i timevis for å få de avdøde president Hugo Chávez i kista. Et par millioner mennesker hadde sett ham før bisettelsen fredag. Men han skal ligge til evig skue for folket, ifølge visepresident Nicolás Maduro. Bildet er utdelt av president-palasset Miraflores. Foto: AFP / Scanpix / Presidencia
LANGE KØER: I kilometerlange køer sto folk i timevis for å få de avdøde president Hugo Chávez i kista. Et par millioner mennesker hadde sett ham før bisettelsen fredag. Men han skal ligge til evig skue for folket, ifølge visepresident Nicolás Maduro. Bildet er utdelt av president-palasset Miraflores. Foto: AFP / Scanpix / Presidencia Vis mer