Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sexmelding-saken:

Personen bak sexmeldingen får fire dager på å melde seg

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum varsler nye tiltak i den såkalte sexmelding saken som har rystet partiet.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum tar nå grep for å få løst den vanskelige situasjonen partiet har havnet i som følge av en grov melding sendt til partiets tidligere leder Liv Signe Navarsete i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum tar nå grep for å få løst den vanskelige situasjonen partiet har havnet i som følge av en grov melding sendt til partiets tidligere leder Liv Signe Navarsete i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var en uhørt tekstmelding som Navarsete aldri skulle fått. Nå har vi kommet så langt og så dypt ned i denne saken at vi som parti ikke har flere virkemidler for å komme dypere inn i materien, sier Vedum til NTB lørdag kveld.

Derfor har partilederen nå satt en tidsfrist. Dersom den, eller de, skyldige ikke melder seg innen førstkommende onsdag, så går saken videre til politiet.

- Nå må vi sette en frist. Innen onsdag må vedkommende som har gjort det si fra, hvis ikke så anmelder vi handlingen til politiet, sier Vedum til NRK.

Det er viktig både for Navarsete, men også for dem som var på turen, og som ikke har gjort det, understreker Senterpartiets leder.

- Hvis vedkommende ikke gjør det, har vi ikke flere virkemidler igjen å bruke. Da vil vi anmelde handlingen til politiet. Da kan de vurdere om det har skjedd noe straffbart. De kan også vurdere hvilke grep de kan ta for å finne ut hvem som har sendt meldingen, legger Vedum til overfor NTB.

«Vi har lyst på fitta di»

Senterpartiet har den siste tida jobbet med å komme til bunns i hvem som sendte den grove meldingen til Liv Signe Navarsete (Sp) en lørdagsnatt for to år siden.

«Vi har lyst på fitta di», het det i meldingen som var sendt fra Messenger-kontoen til tidligere statssekretær for Senterpartiet, Morten Søberg. Han var på en hyttetur med ti mann, og flere kjente Sp-profiler da meldingen ble sendt. Ingen har erkjent å ha sendt meldingen.

Søberg har selv nektet for å ha sendt meldingen, og har blitt trodd på sin forklaring av Navarsete og partiet.

Alle de ti mennene som var med på den nå famøse hytteturen til Åre, har åpent benektet å ha sendt den sjikanøse sexmeldingen, som en lørdagsnatt i februar 2016 tikket inn på Messenger-kontoen til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Det mener Vedum er et stort problem, både for navarsete, men også for de andre som var med på turen - som potensielt kan bli hengt ut uten å ha gjort noe galt.

- Det er viktig at vi nå får en avklaring, både for Navarsete og for dem som ikke har gjort det, sier Vedum.

Han viser til at alle som var med på hytteturen, nå er blitt hengt ut i full offentlighet, siden den eller de som sendte meldingen, ikke har tatt ansvar.

- Navarsete har ikke fått noe bedre svar. Det har selvfølgelig vært veldig belastende for henne å stå i dette gang etter gang.

Ber partiet suspendere Borten Moe

Fredag gikk tidligere Senterpartiet-leder Åslaug Haga ut i VG og ba partiet om å suspendere nestleder Ola Borten Moe og alle de mannlige politikerne som deltok på hytteturen der sexmeldingen til Liv Signe Navarsete ble sendt.

- Det er tydelig at det finnes en ukultur i Senterpartiet som det må ryddes opp i. Jeg mener alle de ti som deltok på hytteturen må stenges ute fra partiet inntil omstendighetene rundt meldingen er klarlagt, sier Haga til avisa og legger til:

- Meldingen er sendt. En eller flere av de ti må ta ansvar.

På direkte spørsmål fra VG på om hun med det mener at partiets 1. nestleder Ola Borten Moe må suspenderes fram til man får vite hvem som sendte meldingen, svarer hun tydelig: «Ja».

Forslaget får partileder Vedum til å reagere sterkt:

- Det er en metode vi i Senterpartiet aldri har brukt og en metode vi aldri kommer til å bruke. Alle metoder skal være ryddige og skikkelige. Kollektiv avstraffelse er ikke ryddig, sier Vedum til NTB og legger til:

- Den som har gjort det, må ta ansvar for sine handlinger. Vi vet ikke hvem som har gjort det, så det kan potensielt være ni uskyldige av de ti som var på hyttetur.

- Ikke berøringsangst

Senterpartiet har måttet tåle kritikk for håndteringen av saken, og kritiske røster mener partiet har hatt en viss berøringsangst for metoo-saker. Det tilbakeviser Vedum.

- Vi tok dette på alvor i 2016. Jeg hadde samtaler med Navarsete, snakket med eieren av telefonen og overbrakte en skriftlig unnskyldning til Navarsete fra eieren av telefonen. Jeg oppfattet på det tidspunktet at det var der saken kunne ende, sier partilederen til NTB

Vedum viser til at det etiske regelverket i partiet nå er revidert.

- Nå i 2017 og 2018 har vi andre rutiner for en slik sak. Vi har gjennomgått det etiske regelverket. Men ingenting hadde selvsagt vært bedre enn at dette var avklart allerede i 2016.

Vedum mener saken ikke har skadet partiet, men at den er alvorlig for de berørte, Navarsete og de som var med på turen som ikke sendte meldingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling