Samfunnstopp sedelighetssiktet

- Personer har begynt å ringe oss

Politiet får nye opplysninger etter at samfunnstopp fra Troms ble varetektsfengslet på ny.

FENGSLET PÅ NY: Samfunnstoppen ble i går varetektsfengslet for fire nye uker i Nord-Troms tingrett i Tromsø. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
FENGSLET PÅ NY: Samfunnstoppen ble i går varetektsfengslet for fire nye uker i Nord-Troms tingrett i Tromsø. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Personer har begynt å ringe oss med opplysninger og informasjon om saken. Det skjer etter pressekonferansen i går, sier Elin Norgård Strand, politiinspektør i Troms, til Dagbladet.

Hun opplyser at det kan bli aktuelt å avhøre enkelte av tipserne på et seinere tidspunkt.

Strand leder etterforskningen mot samfunnstoppen som i forrige uke ble pågrepet og varetektsfengslet, siktet for sedelighetsforbrytelser. I går ble fengslingen forlenget med fire uker, slik politiet ønsket.

Gjennomgår databeslag

Den siktede mannen nekter straffskyld og har anket avgjørelsen. Han må uansett sitte innesperret inntil Hålogaland lagmannsrett har behandlet anken.

Siktelsen mot samfunnstoppen ble i går utvidet, fra å gjelde misbruk av sin stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold til å skaffe seg seksuell omgang, til også å omfatte utnytting av en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon.

Politiet har tatt et omfattende elektronisk beslag i saken og er ennå ikke ferdige med å gjennomgå materialet. Faren for bevisforspillelse er hovedgrunnen til at Nord-Troms tingrett i går ga politiet medhold i begjæringen om fortsatt varetektsfengsling.

- Det jobbes for fullt med å analysere dataene, opplyser Strand.

Hun understreker at dersom noen kjenner seg igjen i det som er kommet fram fra saken i mediene, må de ta kontakt med politiet.

På pressekonferansen i går ble det klart at politiet står helt uten personer og famler i blinde. Ulf E. Hansen, samfunnstoppens forsvarer, om barneverntips

Tips om barneverngutter

Det kom i går fram at NRK Finnmark har fått tips om at samfunnstoppen rundt år 2000 skal ha hatt flere unge gutter fra en barneverninstitusjon på hotellrommet under et besøk i Alta. Under fengslingsmøtet tilla imidlertid ikke tingretten disse nye opplysningene vekt.

Pål Christian Bergstrøm, direktør for Bufetat region nord, sier han ikke kan gi ut detaljerte opplysninger om tipset, av hensyn til den pågående etterforskningen - men bekrefter NRKs framstilling.

- NRK Finnmark fikk et tips som gjaldt en navngitt person og ungdommer på en barneverninstitusjon; en bekymringsmelding skal ha blitt sendt til fylkeskommunen (som hadde ansvaret før Bufetat ble opprettet i 2004, red.anm.). NRK opplyste meg om dette mandag, sier Bergstrøm til Dagbladet.

Finner ikke varsel

En nå avdød ansatt ved institusjonen skal ha vært den opprinnelige varsleren i saken. Bufetat kan imidlertid ikke finne noe om saken i sine arkiver.

- Opplysningene var helt ukjente for oss, og vi finner ikke at noe varsel ble registrert den gang. Derimot sier en nåværende ansatt at det var snakk om saken i 2004, sier Bergstrøm, som selv varslet politiet om opplysningene denne uka.

Samfunnstoppen avviser opplysningene i tipset. Hans forsvarer Ulf E. Hansen betegnet i går Bufetat-sporet som «veldig løselige ting», ifølge NRK, og er tilfreds med at retten ikke tilla det vekt under fengslingsmøtet.

- Jeg forholder meg ganske rolig til dette, og føler vi har landet denne siden av saken. På pressekonferansen i går ble det klart at politiet står helt uten personer og famler i blinde, sier Hansen til Dagbladet i dag.

- Tar det med fatning

- Hvordan har klienten din det?

SAMFUNNSTOPPENS FORSVARER: Advokat Ulf E. Hansen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SAMFUNNSTOPPENS FORSVARER: Advokat Ulf E. Hansen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Han er skuffet over kjennelsen, men er realitetsorientert og tar den med fatning. Han håper på en mer positiv behandling av lagmannsretten.

Hansen opplyser at klienten har vært igjennom to lange avhør, og at det neppe ligger an til flere, slik han ser det. Videre stiller han seg uforstående til at samfunnstoppen er fengslet for ytterligere fire uker, med fare for bevisforspillelse som grunnlag.

- Jeg skjønner at det tar tid å gå igjennom materialet, men når beslaget er sikret, fins det ikke noen risiko for at min klient skal ødelegge bevis, sier advokaten - som antar at lagmannsretten vil behandle anken over fengslingen over helga.

Etterforsket i 2015/16

Politiet bekreftet under pressekonferansen i går at samfunnstoppen i 2015/16 ble etterforsket for et liknende forhold som dem han nå er siktet for, men at saken den gang ble henlagt etter bevisets stilling.

- Vi ser nå på om det er grunn til å gjenoppta saken, og ser de to sakene i sammenheng og i lys av hverandre, opplyste politiinspektør Strand da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer