Personlig har jeg aldri tenkt på hevn

Etterforskningsleder Ernst Kr. Rossebø intervjues av Dagbladets Thomas Ergo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva gjorde Nokas-ranet med Stavanger og Norge?

-  Jeg tror både politiet og innbyggerne var uforberedt på at noe sånt skulle skje i Stavanger. Vi var ikke forberedt på at ei gruppe skulle klare å holde byen i sjakk i en halv time, og at de skulle utsette så mange folk for fare. Uskylden forsvinner. Vi er ikke lenger en landsby, men en plass der alt kan skje. Vi har sett ting skje i Oslo, London og Amerika. Men dette ble nært.

Ett år etter Nokas-ranet er bare én av de etterlyste ranerne på frifot. I hvor stor grad opplever du at dere lykkes?

-  Vi har vist at vi lykkes når vi stadig har siktelser og pågripelser, og retten gir oss medhold i at det er skjellig grunn til mistanke. Vi har aldri vært uten spor. Hele tida har det vært plenty av arbeidsoppgaver. Og det er fortsatt mye som skal på plass før rettssaken i september.

Du sier til Rogalands Avis at bevisene mot de siktede er så gode, at du tror alle blir dømt?

-  Jeg er optimist. Overskriften var «-  Alle de siktede blir dømt», og det er det vel ikke min oppgave å si. Jeg tror vi har en veldig god sak, og at de siktede vil få en reaksjon. Men retten bestemmer.

Dere har kritisert lekkasjer til mediene. Hvor farlig er det at et vitneavhør havner i Dagbladet?

-  Det er veldig uheldig. Dette er vitner som skal stå fram og fortelle hvordan de opplevde ranet. Når avhøret havner på trykk før rettssaken, kan andre vitner tilpasse sin forklaring. De som skal dømme, kan bli påvirket.

Kan det være farlig for vitnene?

-  Ja. Vi har opplevd at vitner som er blitt eksponert i media, har kommet til oss og bedt om sikkerhetstiltak.

Hvor farlig er det å etterforske et så brutalt miljø. Blir politifolk truet?

-  Vi har ikke blitt truet i denne saken. Men vi foretar hele tida en risikovurdering i forhold til vitner og politi.

I hvilken grad har dere nå fått kontroll på og oversikt over det mest brutale ransmiljøet i Norge?

-  Vi har samlet inn enormt mye informasjon. Vi har drevet mye etterretning. Politidistriktene er blitt enda bedre på å samarbeide. Vi har derfor ganske god oversikt over en del av ransmiljøet på Østlandet. Jeg håper vi vil ha nok opplysninger til å kunne forhindre nye store forbrytelser som Nokas-ranet.

Enkelte har hevdet at hevntanken preger politiets enorme satsing i saken. Det er vel et snev av sannhet i det?

-  Nei, det er det faktisk ikke. Personlig har jeg aldri tenkt på hevn. Jeg har aldri hørt kolleger nevne ordet hevn. Men det at vi har mistet en kollega, gjør oss veldig skjerpet og målrettet. Men det ville vi vært også om liv ikke hadde gått tapt. Måten det skjedde på - at de sperret oss inne, og tok byen fra oss - gjør oss veldig oppsatt på å oppklare saken.

Hva gjorde du da ranerne slo til mandag morgen 5. april i fjor?

-  Jeg lå og sov og ble vekket omtrent idet de var på bankplassen. Bjørn Andersen (politiinspektør, red.anm.) ringte og sa det var ran, og at det blant annet sto en lastebil og brant på utsida av politikammeret. Han spurte om jeg hadde anledning til å komme på jobb. Jeg svarte ja, og gikk på jobb.

Hva slags liv har du levd det siste året?

-  Det har vært et meget travelt år, hvor jeg har tilbrakt veldig mange timer på jobb. Jeg tenker på saken hele tida, til tider også om natta. Det har gått ut over familieliv, venner og fritid. Men de hjemme takler det bra. De vet jeg må gjøre denne jobben. Å holde avtaler har vært vanskelig. Jeg var med i FAU på Jåtten skole, men stilte ikke til gjenvalg. Jeg får aldri tid til å skryte av mine gode kolleger - som seksjonslederne. De har gjort en kjempejobb.

Men du har altså ei snill kone?

-  Ja. Jeg har ei snill kone.

Hva skal du unne deg selv etter at Nokas-etterforskningen er over?

-  Det har jeg ikke tenkt over. Det er så langt fram i tid. Det tar nok minst ett år før dette er over. Av og til tenker jeg at jeg vil «skru av bryteren» og komme tilbake til normalen ... Men nå må jeg i et nytt møte. Egentlig skulle jeg vært hjemme.

NOKAS I TANKENE: - De sperret oss inne, og tok byen fra oss, sier Ernst Kristian Rossebø. I ett år har livet hans dreid seg om jakten på ransmennene som tok livet av deres kollega. Stavangers uskyld forsvant. Men Rossebø har tro på at ranerne vil få sin straff.