Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Personlig har jeg gitt opp Korsberg for lenge siden

Per Sandberg langer ut mot Frp-kollega.

STRIDSLYSTEN: Frp-nestleder Per Sandberg navngir og omtaler flere Frp-kolleger i sterke ordelag i boka - og holdt fram med det under pressekonferansen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STRIDSLYSTEN: Frp-nestleder Per Sandberg navngir og omtaler flere Frp-kolleger i sterke ordelag i boka - og holdt fram med det under pressekonferansen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det offisiell slippdag for Per Sandbergs biografi «Mot min vilje - oppklaring av et politisk liv», og Frp-nestlederen stilte til pressekonferanse hos forlaget.

Det gikk særlig ut over stortingskollegaen Øyvind Korsberg (Frp), som sitter på Stortinget for Troms.

- Jeg har ingen problemer med å sitte i stortingsgruppa sammen med Korsberg. Politisk er det ikke noe problem, personlig har jeg gitt ham opp for lenge siden, sier Sandberg til Dagbladet.

Har skapt støy Et massivt presseoppbud ville høre Sandbergs egne ord om den omstridte boka, der Frp-nestlederen blant annet tar et kraftig oppgjør med sin egen partileder.

- Jeg var forberedt på at boka kom til å skape støy, men jeg er overrasket over at den har fått så mye oppmerksomhet, sa Sandberg innledningsvis. 

Mye av innholdet ble omtalt i løpet av gårsdagen; flere av Sandbergs partifeller blir omtalt i krasse ordelag - inkludert partileder Siv Jensen.

Forfatteren selv viser til at han har vært Frp-politiker i 16 år, og at det bare skulle mangle at han har havnet i konflikter i løpet av årenes løp.

- Om det ikke var konflikter og uenigheter der, ville det vært helt unormalt, sa Sandberg.

Omtaler partifeller i krasse ordelag I et eget avsnitt med mellomtittelen «Siv lyttet til "biljardkulene"» - et begrep som skal vise til glatte, moderate Frp-ere, beskriver Sandberg hvordan det politisk korrekte har fått dominere partiet i en tid etter 22. juli.

Han beskriver blant annet forsøk på å anonymisere stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen, som da var innvandringspolitisk talsmann, og Christian Tybring-Gjedde, som leder Oslo Frp.

Stortings-kollega Øyvind Korsberg var en av de ivrigste pådriverne i denne prosessen, ifølge Sandberg.

Korsberg, som også får mye hard medfart i boka, fikk også passet påskrevet under pressekonferansen.

- Jeg navngir en rekke av disse «spøkelsene» i boka, og når jeg konfronterer dem, har de ingenting å komme med, sa han. 

Korsberg selv har kommentert boka som «trist, useriøst og virkelighetsfjern», og sa i flere intervjuer i går:

- Jeg håper at de som står Sandberg nær stiller opp for ham, og jeg ønsker ham alt godt.

På spørsmål fra pressen om hva han syns om at Frp-kollegaen går langt i å sykeliggjøre sin egen nestleder, svarte Sandberg med følgende kraftsalve:

- Det er den måten han opererer på, å snakke ned alle sine kolleger, tillitsvalgte og folkevalgte. Sånn har det vært i mange, mange år. Og jeg registrerer at han ikke kommenterer det jeg skriver i boka, at han har drevet fram en prosess med bakgrunn i en nominasjonsprosess i Troms som jeg aldri har vært i nærheten av å blande meg inn i. Han har ønsket å bruke meg, for å få best mulig resultat i nominasjonen.  Når folk som driver med sånne prosesser for en gang skyld blir konfrontert, har de ingenting å svare med, annet enn å sykeliggjøre meg. 

Og videre, om hvordan det blir å møte Korsberg igjen på neste gruppemøte i Stortinget, sa Frp-nestlederen, som bedyrer at han har snakket med flere andre i stortingsgruppa og at stemningen er god.

- Hva Korsberg skulle mene og gjøre i framtida, er meg totalt likegyldig.

Dagbladet har i formiddag vært i kontakt med Korsberg, som ikke ønsker å gi noe ytterligere kommentarer.

Ville fortelle egen historie Under pressekonferansen beskrev Sandberg motivet for å skrive bok på følgende måte:

- Jeg har opplevd at mange har fortalt historien om meg, derfor fikk jeg - unnskyld uttrykket - fordømt lyst til å fortelle historien om meg selv, på en rekke områder.

- Etter at jeg har lagt fram boka, har jeg fått mange positive tilbakemelinger, men også enormt med kritikk, medgikk han.

I boka skriver Sandberg at partiet gjennom flere år var i en konstant nedtur - fram til vinteren 2013. Det begynte ifølge Sandberg med finanskrisa i 2008. Verst var «møkkaåret 2011», da 22. juli-terroren og flere andre enkeltsaker nærmest lammet partiet, ifølge nestlederen.
 
Sandberg fikk også spørsmål om han kunne gitt ut denne boka dersom han hadde blitt statsråd i Solberg-regjeringen.

- Det blir bare spekulasjoner, men tanken var det. Så er jeg ikke helt normal da. Det har jeg forstått.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!