Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Personliga Persson

14. september skal svenskene i folkeavstemning avgjøre om landet skal bytte ut krona med euro. Ja-sidas fremste lokomotiv, statsminister Göran Persson, har startet valginnspurten i personlig og uvanlig ydmyk stil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GÖRAN PERSSONS

sommertale i den tradisjonsrike folkparken Björkvik i hans hjemfylke Södermanland er blitt svensk høysommers største politiske begivenhet. I fjor markerte den starten på valgkampen foran riksdagsvalget - som han vant med bravur. I år var den opptakt til valginnspurten fram mot folkeavstemningen om svensk medlemskap i EUs monetære union, ØMU, som i Sverige heter EMU. Den kan bli vanskeligere for Persson å vinne.

Nei-sida har fortsatt, mindre enn 40 dager før valget, et solid forsprang på ja-sida. Ca. 45 prosent sier NEI, bare 35 prosent JA i de siste meningsmålingene, mens over 20 prosent «vet ikke». Men i bakgrunnstallene finner meningsmålerne at forskjellen mellom ja- og nei-sida egentlig er mindre, og at valgutfallet slett ikke er opplagt.

TIL BJÖRKVIK

kom Persson sin vane tro rett fra statsministerens sommerbolig Harpsund, som ligger i skjærgården ikke langt unna. Men nytt av året var at han ankom i Systembolagets Saab, kjørt av den nye kvinnen i hans liv, Systembolagets sjef, Anitra Steen, som for øvrig har norsk mor.

Og selv om Persson har dårlig tid hvis han på 40 dager skal overtale et flertall av svenske velgere til å stemme ja til euro, startet han talen med å lovprise sommerens gleder sammen med Anitra. Han kunne fortelle at de to har hatt mange herlige sykkelturer sammen langs sörmlandske innsjøer, og drukket kaffe og spist boller på romantiske kafeer. Etter talen skulle de ut i skogen og plukke sopp.

PERSSON, OFTE KALT

Bøffel-Persson fordi han kan være meget tung på labben når han vil ha sitt syn igjennom, var bemerkelsesverdig mild og ydmyk i sin argumentasjon for europrosjektet. Ikke at han på noen måte er i tvil om at det både er riktig og viktig for Sverige å gå med i ØMU-samarbeidet.

- Vi vil være med og bestemme utviklingen av Europa, sa han. Men i motsetning til i tidligere opptredener unnlot han å være skråsikker og komme med konkrete løfter om hvor mye bedre svenskene skal få det som euroland.

I sin 1. mai-tale lovet han at svensk ØMU-medlemskap vil innebære en tusenlapp i lavere renteutgifter for en vanlig villaeier. Seinere utpå våren sa han at ØMU-medlemskapet vil gi 130000 nye arbeidsplasser i offentlig sektor. Men løftene ga ingen framgang på meningsmålingene. Derfor har han tydeligvis lagt om taktikken. Nå nøyer han seg med å si at ØMU-medlemskapet vil være positivt for Sverige. Hvor positivt vet vi ikke, sier han. Men han tror renta blir noe lavere, at det blir noen flere arbeidsplasser når det blir enklere for svenske bedrifter å eksportere, og at matprisene kan senkes noe mer.

OGSÅ PÅ ANDRE

måter var endringen i taktikk tydelig. I fjor da han talte i Björkvik, var han nesten skrytende i sin beskrivelse av hvor bra alt var blitt i Sverige under hans regjering. Da gjaldt det å vinne valget og beholde makten. I år var tonen en annen. Nå gjelder det å få fram hvor sårbart Sverige er alene.

- Det er tryggere å være med i en stor valuta enn å være alene på et stormfullt økonomisk verdenshav, sa han.

- Tenk på barna og barnebarna, sa Persson og tror ikke at han selv kommer til å få oppleve alle fordelene med euro. Det kommer derimot hans døtre til å gjøre, og deres barn igjen, sa han.

SELV TENKER HAN

nok minst like mye på hvordan han skal nøytralisere sin tidligere nære og fortrolige rådgiver, næringsminister og ØMU-motstander Leif Pagrotsky, den politisk tyngste og mest brysomme av de fem ØMU-motstanderne i regjeringen. Taktikeren Persson forfremmet Pagrotsky til næringsministertaburetten etter valget i fjor, kanskje fordi han trodde at Pagrotsky da ville svare med å være takknemlig og lojalt taus om ØMU. Og Pagrotsky ligger lavt i debatten, men selv de minste kremt fra ham blir store debatter i mediene.

Til andre, som tenker på hva Persson gjør hvis hans store europrosjekt blir nedstemt 14. september, forsikrer han at han verken kommer til å gå av som statsminister eller bryte regjeringssamarbeidet med nei-partiene Vänstern og Miljöpartiet.

Han er for klok til å stille kabinettsspørsmål overfor folket. Men Perssons forsiktige valgkampstart har overrasket svensk opinion. Ammunisjonen blir nok grovere etter hvert som valget nærmer seg.