Thorvald Stoltenberg er død:

Personlige tap, enorm karriere og kamp for kjærligheten. Slik var Thorvald Stoltenbergs liv

Thorvald Stoltenberg døde fredelig med familien rundt seg fredag.

DØD: Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie. Dette er noe av det han vil bli husket for. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag kom meldingen om at Thorvald Stoltenberg er død, 87 år gammel.

- Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NTB.

Stoltenberg ble født i Oslo 8. juli 1931. Han vokste opp i en leiegård i Inkognitogata, like bortenfor Drammensveien. Faren var major, mens moren var hjemmeværende. Oppveksten her var en viktig skole for resten av hans liv.

- Vi hadde alle nyanser av folk i den gården. Alle diskuterte, og jeg var nysgjerrig på dem alle. Det var også et fellesskap mellom beboerne, for vi visste at fellesskapet ga hver og en av oss den beste muligheten for å leve er godt liv, har Thorvald uttalt i et intervju med Aftenposten.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Faren arrestert av nazister

Han likte å prate med folka i gården, og de snakket tidlig med ham som om han skulle være en voksen. I bakgården drev Thorvald med kaninavl. Det ble det både mat på bordet og noen kroner av.

- Jeg har faktisk gullmedalje for hvit landkanin! Jeg jobbet kolossalt med de kaninene. Og så slaktet jeg dem etterpå. Det hadde jeg ikke klart i dag; fryser på ryggen bare ved tanken, har Thorvald fortalt til VG.

Bare 12 år gammel opplevde han at faren ble arrestert av nazistene og sendt til fangeleir i Tyskland. Som eneste sønn følte han et ansvar for familien, og kanskje det var da han begynte å utvikle sine lederegenskaper? Han ble i alle fall tidlig en ledertype på skolen, og da han gikk ut av gymnaset var han både russepresident og formann i Norsk Studentunion. Men det var alltid menneskene, og ikke makten, han var opptatt av.

- Jeg har alltid hatt en glupsk appetitt på mennesker. Selv de ubehagelige kan jeg like å ha rundt meg.

Etter examen artium gjorde han tjeneste i Tysklandsbrigaden, og før han kom hjem og tok fatt på jusstudiene, rakk han å studere internasjonale forhold og folkerett i Østerrike, Sveits, USA og Finland. I 1958 begynte Thorvald i Utenriksdepartementet, og resten ble et eventyr. Ministerposter, toppstilling i FN og internasjonalt anerkjent fredsmegler.

Saken fortsetter under:

Kjempe for kjærligheten

På hjemmebane var det også et lite eventyr. Allerede i tenårene møtte Thorvald Karin, som han var gift med i 55 år. Men han måtte kjempe for kjærligheten. Mens de gikk på gymnaset ble det nemlig slutt mellom de to ungdomskjærestene. Karin reiste til Canada og giftet seg.

VAR GIFT: Daværende forsvarsminister Thorvald Stoltenberg (Ap) sammen med Karin i 1989. Sistnevnte døde i 2012. Foto: Henrik Laurvik NTB scanpix
VAR GIFT: Daværende forsvarsminister Thorvald Stoltenberg (Ap) sammen med Karin i 1989. Sistnevnte døde i 2012. Foto: Henrik Laurvik NTB scanpix Vis mer

Tre år senere kom hun imidlertid tilbake igjen, og denne gangen skulle det bli de to helt til Karin døde i 2012. Noen uker etter at han ble enkemann satte Thorvald ord på sorgen i et intervju med Dagsavisen.

- At Karin er død, det er noe uopprettelig. Uansett hvor optimistisk og sterk jeg er, så kan jeg ikke fikse dette. For første gang i mitt liv føler jeg meg virkelig sliten. Jeg er trøtt svært mye av tida, og de som har greie på dette, sier at det er sorgen man blir trøtt av. Folk sier at «det er vel som en vegg som har ramlet ut av livet ditt». Nei, sier jeg da, det er ikke en «vegg», det er gulvet. Jeg er 81 år, vi har stått nær hverandre i 66 år, og vært gift i 55 og et halvt år. Det skal vel ikke så mye fantasi til å forstå at dette er svært dramatisk for meg.

Paret fikk barna Jens, Camilla og Nini, som alle gjorde seg bemerket i offentligheten.

Tapet av Nini

Jens som statsminister og generalsekretær i Nato, Camilla som profilert lege og forsker og etter hvert også direktør i Folkehelseinstituttet. Nini var programleder på TV og jusstudent før hun til et stort sjokk for omgivelsene ble avhengig av heroin i forholdsvis voksen alder. Etter en ti år lang knalltøff kamp ble Nini rusfri, ikke minst takket være innsatsen fra faren, og hun rakk å bli en viktig stemme i narkotikadebatten før hun døde av hjertesvikt i 2014.

- Jeg har fått mye trøst av folk som sier at det går over. Men jeg vil ikke at sorgen skal gå over. Jeg vil ha den med meg resten av mitt liv, uttalte Stoltenberg i et intervju med Dagbladet i april.

STORT TAP: Thorvald Stoltenberg har flere ganger åpnet opp om tapet av datteren Nini, som døde i 2014. Foto: NTB Scanpix
STORT TAP: Thorvald Stoltenberg har flere ganger åpnet opp om tapet av datteren Nini, som døde i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har aldri gravd meg ned i spørsmålet om hvorfor, for jeg ville nødig bygge en helbredelse på årsakene. Kanskje kunne jeg gjort mer hvis jeg hadde vært hjemme hele tiden, men det finnes ingen garanti for at Nini ikke ville blitt narkoman om jeg ikke hadde vært aktiv internasjonalt. Hvis jeg hadde klandret meg selv, ville jeg ikke hatt overskudd til å hjelpe henne. Det kan godt være at Nini hadde trengt en annen oppdragelse, men jeg var så fornøyd med resultatet av oppdragelsen av Jens og Camilla at jeg helst ikke ville eksperimentere med noe annet. Og var det noe Nini ville, så var det å bli behandlet likt. Jeg stolte fullt og helt på dem alle, har Thorvald uttalt til A-magasinet.

- Intens kjærlighet

I selvbiografien sin skrev Thorvald om hvordan han gjentatte ganger lette etter Nini i Oslos gater. Dette ga ham et innblikk i en brutal og nådeløs verden. Til tross for alle nedturer og skuffelser ga Thorvald aldri opp datteren.

- Min kjærlighet til Nini var så intens at jeg alltid var stolt av henne. Men uten håp, et håp som gikk utenfor alt det virkelighetsnære, ville jeg ikke klart å stå i det.

I godt voksen alder fikk Thorvald oppleve kjærligheten på nytt. Filmskaperen Anja Breien ble et viktig lyspunkt da han trengte det som mest.

- Hun traff meg i en periode jeg var langt nede. Jeg hadde mistet både min kone, Karin og datteren min. Man er like håpløs og like glad - og vi er begge opptatt av oss to. Jeg ser bare én forskjell, for da jeg var ung og forelsket var jeg hele tiden redd for at det skulle ta slutt. Men redd - det er jeg ikke nå. Hun er 76 og jeg 85, og jeg har slått meg til ro med et meget godt forhold nå, har Thorvald tidligere uttalt til Se og Hør.

KJÆRESTER: I godt voksen alder fikk Thorvald oppleve kjærligheten på nytt. Filmskaperen Anja Breien ble et viktig lyspunkt da han trengte det som mest. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KJÆRESTER: I godt voksen alder fikk Thorvald oppleve kjærligheten på nytt. Filmskaperen Anja Breien ble et viktig lyspunkt da han trengte det som mest. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I Dagbladet skrev han:

- Jeg har hatt mye hell i livet. Ganske kort tid etter at Anja og jeg ble kjærester, spurte en journalist om det ikke var litt tidlig å finne en ny kjærlighet, bare tre år etter at Karin var død. Da svarte jeg at Karin og jeg hadde et så strålende forhold fra hun var 14 år og til hun døde, 81 år gammel, at det ga mersmak.

Selv om han som folkekjær og internasjonalt anerkjent politiker og diplomat var kjent for å være veldig veltalende, innrømmet han at han ikke var like flink med ordene overfor dem som var aller viktigst for ham.

- Min far holdt alltid tale under julemiddagen. Da han døde, 99 år gammel, forsøkte jeg å ta over, men å holde tale til mine nærmeste faller ikke like naturlig for meg som det gjorde for ham. Jeg har ingen problemer med å snakke på viktige arrangementer eller til store forsamlinger, men min kjærlighet til mine nærmeste er så sterk og omfattende at det blir vanskelig å finne de riktige ordene. Ordene står liksom ikke i forhold til følelsene jeg har for dem.

Thorvald Stoltenberg:

  • Født: 8. juli 1931, Oslo
  • Sivilstatus: Kjæreste med filmskaper Anja Breien.
  • Tidligere gift med Karin, som døde i 2012.
  • Etterlater seg barna Jens og Camilla. Datteren Nini døde i 2014.
  • Tidligere forsvars- og utenriksminister, FNs høykommissær for flyktninger, president i Røde Kors, fredsmegler på Balkan.
  • Priser: Snill gutt-statuetten, Årets Peer Gynt, æresmedlem Norges Røde Kors, flere internasjonale utmerkelser.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer