- Personnummeret ditt videreselges av kriminelle

Hvordan kan du verne om privatlivet ditt? Møt Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste dagene har debatten gått høyt og lavt om datasikkerhet og alvorlige hull hos statlige og private nettportaler. Nederst i saken kan du spørre Datatilsynet om hvordan du kan verne om privatlivet ditt og hvilke rettigheter du har.

 • Test deg selv: Lar du deg lure av nettsvindel?


  Tømte Folkeregisteret
  Mandag fortalte Dagbladet.no at det var laget et dataprogram som utnyttet sikkerhetshull hos statlige Altinn.no og Tele2.no. Med dette kunne «Lars» (16) tømme Folkeregisteret fra gutterommet. Slik kunne han, og alle andre som lastet ned programmet finne fødsels- og personnumre til alle nordmenn.

  Personnumre og fødselsdato kan blant annet brukes til å gjøre en adresseendring, skaffe bankopplysninger og bestille kredittkort. Kriminelle bruker det til å overta andres identitet. (Les mer om ID-tyveri i faktaboksen.)

  Dette fikk Datatilsynets informasjonsdirektør Ove Skåra til å reagere kraftig.


  - Ta bort skylappene
  - Nå må de som gjør dette mulig ta bort skylappene og bedre sikkerheten. Denne informasjonen kan brukes av kriminelle, sier Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Dagbladet.no.

  Hullet ble tettet, etter at markedsdirektøren i Tele2 innrømmet at deres nettsider og systemet for kredittsjekking åpnet for svindel.

  Skåra mener personnummer er lett omsettelig blant kriminelle.

  - Vinningskriminelle kan velge seg ut rike eller attraktive ofre, sier han.


  Omstridt nettavissak


  Mange sinte lesere har kontaktet oss i frustrasjon over det de mener er en lek med deres eget privatliv og fremdeles har flere nettsteder de samme rutinene for kreditt og ID-sjekk som Tele2 hadde. 

  Noen lesere mener Dagbladet.nos omtale av sikkerhetshullene er en gavepakke til kriminelle som vil utnytte dem.

  «tusen takk til dagbladet, for at de gjør kriminelles hverdag enklere. snart trenger man ikke i det hele tatt være kreativ for å komme opp med kriminelle mesterplaner. følg med i neste nummer der dagbladets serie "hvordan rane DNBs tellesentral, for nybegynnere" starter.»

  Andre mener offentliggjøringen gjør at sikkerheten skjerpes fra selskapenes side.

  «Vet ikke om du la merke til det, men det er sannsynligvis på grunn av akkurat denne artikkelen at sikkerhetshullene er blitt tettet nå. Hadde det ikke vært for at Dagbladet skrev om dette, hadde sannsynligvis ingenting blitt gjort»

  - Både innhenter og gir bort personnumre


  Flere nettsteder Dagbladet.no har besøkt de siste dagene har store sikkerhetshull.

  - Et grunnleggende problem er at mange virksomheter antar at kjennskap til personnummer, det vil si de fem siste sifrene i fødselsnummeret, er tilstrekkelig til å bekrefte identitet. Samtidig har de samme virksomhetene løsninger som gjør det mulig å høste inn store mengder personopplysninger, herunder fødselsnumre, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet i en pressemelding.

  Lurer du på hvordan personnumre skal brukes eller om sjefen overvåker deg ulovlig?
SVARER DEG OM PRIVATLIVETS FRED: Avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet er bekymret over hvor lett personnummer og andre detaljer kan spores opp av kriminelle på nettet. Foto: Berit Roald/SCANPIX / Privat
SVARER DEG OM PRIVATLIVETS FRED: Avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet er bekymret over hvor lett personnummer og andre detaljer kan spores opp av kriminelle på nettet. Foto: Berit Roald/SCANPIX / Privat Vis mer
- Personnummeret ditt videreselges av kriminelle
- JEG KAN TA OVER LIVET DITT: Det var «Lars» (16) sin konklusjon etter å ha testet et dataprogram han lagde for å tømme Folkeregisteret for informasjon og personnumre.