- Personstriden kan slakte Orkla

Etter ti år i styret for Orkla, frykter konserntillitsvalgt Stein Stugu (51) at selskapet vil bli splittet og solgt på grunn av personstrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Stugu slipper å involvere seg i maktkampen som nå pågår i Orklas ledende organer. Etter at Ringnes ble solgt til Carlsberg, er han ute av styret. Stugu mener salget aldri hadde blitt noe av om ikke aksjonærer som Christen Sveaas og Stein Erik Hagen hadde presset på.

- Jeg frykter at man ikke klarer å bli enige om en strategi for Orkla, og at personstridighetene vil skade selskapet. I løpet av fem år kan de som ønsker å splitte selskapet og selge det vinne fram, fordi motsetningene mellom kortsiktige og langsiktige interesser blir for store, sier Stugu engasjert.

Han kommer rett fra legen etter blodtrykkssjekk.

Han og de andre tillitsvalgte kjempet forgjeves mot salget.

Provosert av Sveaas

Nå viser Stugu til at f.eks. danske medier omtaler Orkla mer som en kortsiktig finansiell investor enn et industrikonsern.

- Dette inntrykket bryter med Orklas eget selvbilde. Selskapet kan også få problemer med å holde på den kompetansen det har i dag. Konsernet kan bli oppløst, mens aksjonærene kan hente ut store verdier. Og så kan man jo gråte hele veien til banken og krangle om hvem som griner krokodilletårer, sier Stugu.

Han ble kraftig provosert av Christen Sveaas som i en kronikk i Dagbladet lørdag tok til orde for større eiermakt.

- Det grunnleggende spørsmålet man må stille seg er hvorfor Orkla ikke hadde ryggrad til å ta kampen opp med Carlsberg når det skar seg litt i samarbeidet. Tidsperspektivet er helt avgjørende. Inngås en avtale om å samarbeide i 50 år, er jo ikke planen at man skal si takk for seg etter tre, slik Orkla gjorde.

Stugu mener Orkla med dagens eierstruktur ikke hadde ryggrad til å tenke langsiktig.

- Både administrasjon og styre var enige om å selge. Er begge da uten ryggrad?

- Finn Jebsen sa at det var en vanskelig avgjørelse, men det er jo avhengig av hvilket press man har fra eierne og styrende organer.

Stugu sier at han «er helt overbevist» om at de eierendringene som ble gjort i 2000, da Stein Erik Hagen kjøpte seg opp og Christen Sveaas kom inn i styret, ligger bak salget av Ringnes.

- Dermed fikk de realisert pengene raskt. Alle eierne og spesielt Sveaas putter dette inn i en samfunnsmessig graut.

- Sveaas vil ha mer demokrati for aksjonærene. Hva mener du om det?

- Min erfaring som tillitsvalgt er at aksjonærene uansett ikke er åpne om hva de vil. Jeg har hatt flere styreledere som viser til hva aksjonærer ønsker uten å nevne navn. Eierne representerer pengemakt og de er ikke for større åpenhet. Bare se på den kjeften Svein Aaser fikk da han ga støtte til Jebsen.

Bruker media

- Hvorfor er det så ofte sterk strid i Orklas styre?

- De første fem åra jeg satt der, var det enighet om strategien. De siste fem har det skjedd en kraftig utskiftning i styret som har utløst en maktkamp hvor mediene brukes bevisst. Paradoksalt nok kom det ingen lekkasje det siste halvåret da vi diskuterte salget av posten i Carlsberg Breweries fordi ingen eiere var tjent med det.

- Kan du gi et eksempel på lekkasje?

- For to år siden opplevde vi at våre forslag til valgkomiteen ble gjengitt i Dagens Næringsliv gjennom et intervju med Stein Erik Hagen som karakteriserte oss som løpegutter for Jens P. Heyerdahl.

- Hvor stor innflytelse har Heyerdahl i dag?

- Jeg vet at han ikke deltar i ledelsen, men Heyerdahl-fobien hos deler av styret har vært med på å svekke Orkla som konsern.

- Hva mener dere om hans lønn på 4,4 millioner, og at han fortsatt jobber som konsulent med kontor i selskapet?

- Lønna er for høy, men hvor han sitter, spiller ingen rolle. Han vil uansett ha sine meninger om Orkla og jeg tror hans rolle ville blitt brukt og misbrukt uansett, sier Stugu og ser på klokka.

- Hvordan var blodtrykket?

- Høyt, roper Stugu og ler.

Inni seg er han litt trist. Han trenger noen dager på å ta farvel med Orkla.