<strong>REAGERER:</strong> Hårek Elvenes (t.v.) fra Høyre og Bente Thorsen fra Frp reagerer på Anette Trettebergstuens utspill om sosial dumping. Foto: Nina Hansen / Dagbladet og NTB scanpix
REAGERER: Hårek Elvenes (t.v.) fra Høyre og Bente Thorsen fra Frp reagerer på Anette Trettebergstuens utspill om sosial dumping. Foto: Nina Hansen / Dagbladet og NTB scanpix Vis mer

- Personvernet er et særdeles viktig prinsipp. Det er helt uaktuelt for oss å gi slipp på dette

Høyre og Frp er - nesten - enig i Ap-kritikk om sosial dumping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Både Frp og Høyre reagerer på Anette Trettebergstuens (Ap) uttalelser til Dagbladet i morges, der hun kritiserte et Høyre-utspill om å opprette et trusselsenter mot økonomisk kriminalitet.

Trettebergstuen mente regjeringens varslede endringer i arbeidsmiljøloven vil gjøre det vanskeligere - ikke lettere - å bekjempe sosial dumping, og at regjeringens politikk dermed skader mer enn den gagner kampen mot kriminelle i arbeidslivet.

- Arbeidsmiljøloven er Norges mest brutte lov, med over 300 000 lovbrudd årlig i det offentlige. Da er det loven det er noe feil med, og de som bryter den. Da er det på tide å endre loven, slik at den blir mer i takt med dagens arbeidsmønster. De årlige grensene for maksimal overtid skal forøvrig fortsatt oppretholdes, sier Hårek Elvenes (H) til Dagbladet som svar til Trettebergstuen.

Destruktivt Trettebergstuen sa også at Stortinget må diskutere om personvernet skal lempes på for at kontrolletatene - politiet, Skatteetaten, NAV, Arbeidstilsynet og Tollvesenet - lettere skal kunne utveksle informasjon. Det er Hårek Elvenes (H) enig i - stikk i strid med Frp.

- Å se på taushetsbestemmelsene er fornuftig, men ingen ny tanke klekket ut av Trettebergstuen. Jeg vil heller si velkommen etter. Jeg har selv tatt til ordet for dette tidligere i år. Taushetsbestemmelsne er regulert i forvaltningsloven og en rekke særlover. Dette er imidlertid vanskelig å praktisere og kan føre til unødvendig restriktiv praksis som hindrer informasjonsflyten mellom kontrolletatene, noe Riksrevisjonen også har påpekt, sier Elvenes.

- For FrP er personvern et særdeles viktig prinsipp. Det er helt uaktuelt for oss å gi slipp på dette. Å utsette mangfoldige mennesker for et redusert personvern for å ta én kriminell er ikke verdt det, sier Bente Thorsen (Frp) til Dagbladet

- I stedet for å «lempe på personvernet», som er et av det liberale demokratis viktigste prinsipper, vil jeg anbefale Ap å støtte FrP i å styrke politiet, Skatteetaten, Tollvesenet og Arbeidstilsynet som regjeringen har varslet. Hvorfor tror hun at lemping på personvernet vil hjelpe for sosial dumping? Jeg etterlyser dokumentasjon fra Ap og Trettebergstuen om hvordan personvernet, sikkerhet til den enkelte borger, kommer i konflikt med et trygt arbeidsmarked. Tilgang til slik informasjon kan være destruktivt, sier Thorsen.

Bedre samarbeid Hun er enig i Elvenes' opprinnelige forslag.

- Å bedre samarbeid mellom etater, slik som Høyre har foreslått, er et langt bedre alternativ. Samarbeidet bør tuftes etter modellen fra samarbeidet mellom E-tjenesten og PST, sier Bente Thorsen.

- Anette Trettebergstuen har fullstendig misforstått. Det er helt motsatt: grunnen til at vi liberaliserer arbeidsmiljøloven er blant annet nettopp for å kunne få arbeidsrelatert kriminalitet inn i lovlige former, sier Thorsen.

Elvenes sier han forventer at AP stiller opp på en konstruktiv måte i kampen mot organisert kriminalitet.

- Å henfalle til klassisk AP-sjargong om påstander om den såkalte «høyresida», blir for lettvint. Dette er billige AP-poenger, og lite nytt.

<strong>FORSLAG:</strong> Anette Trettebergstuen (Ap) mener personvernet &mdash; til en viss grad &mdash; må vike, for å gi kontrolletatene bedre arbeidsforhold i kampen mot organisert, økonomisk kriminalitet i arbeidslivet. Transportbransjen er en av flere bransjer med store utfordringer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSLAG: Anette Trettebergstuen (Ap) mener personvernet — til en viss grad — må vike, for å gi kontrolletatene bedre arbeidsforhold i kampen mot organisert, økonomisk kriminalitet i arbeidslivet. Transportbransjen er en av flere bransjer med store utfordringer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer