- Personvernet truet

TRONDHEIM (Dagbladet): - Personvernet i Norge er truet, mener Thomas Mathiesen, professor i rettssosiologi ved Universitetet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en kronikk i Dagbladet forleden, advarte han mot utvidede fullmakter for politiet. I dette intervjuet utdyper han synspunktene.

- Hva er galt med å videovervåke sentrumsgatene i en storby i et demokratisk land? - Slik videoovervåking er noe av det som aller lettest kan misbrukes. Allerede i dag, og enda mer hvis det politiske klimaet endrer seg noen grader, er det meget lett å tenke seg at slik overvåking kan brukes aktivt ved fredelige og lovlige demonstrasjoner, ved registrering av folk som er til stede på politiske møter osv.

- I dag blir vi overvåket av videokameraer i de fleste butikker - bør vi godta det?

Rema og Rimi og alle de andre får heller ansette noen flere, selv om det koster dem penger. De tjener massevis i alle fall. Å møte konkrete personer rundt i lokalet er noe helt annet enn skjult overvåking. Flere ansatte trengs likevel for å forklare oss - og ikke minst gamle, blinde osv. - hvor tingene er i hyllene. Det ville være et lite trekk i retning av større menneskelighet i et samfunn som er stadig mer fjernstyrt.

- Er all overvåking en trussel mot personvernet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer