- Personvernet truet

TRONDHEIM (Dagbladet): - Personvernet i Norge er truet, mener Thomas Mathiesen, professor i rettssosiologi ved Universitetet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i Dagbladet forleden, advarte han mot utvidede fullmakter for politiet. I dette intervjuet utdyper han synspunktene.

- Hva er galt med å videovervåke sentrumsgatene i en storby i et demokratisk land?
- Slik videoovervåking er noe av det som aller lettest kan misbrukes. Allerede i dag, og enda mer hvis det politiske klimaet endrer seg noen grader, er det meget lett å tenke seg at slik overvåking kan brukes aktivt ved fredelige og lovlige demonstrasjoner, ved registrering av folk som er til stede på politiske møter osv.

- I dag blir vi overvåket av videokameraer i de fleste butikker - bør vi godta det?

Rema og Rimi og alle de andre får heller ansette noen flere, selv om det koster dem penger. De tjener massevis i alle fall. Å møte konkrete personer rundt i lokalet er noe helt annet enn skjult overvåking. Flere ansatte trengs likevel for å forklare oss - og ikke minst gamle, blinde osv. - hvor tingene er i hyllene. Det ville være et lite trekk i retning av større menneskelighet i et samfunn som er stadig mer fjernstyrt.

- Er all overvåking en trussel mot personvernet?

- Hovedpoenget er den samlede virkning. Hvert forslag for seg kan kanskje se uskyldig ut. Likevel vil den samlede virkning vil bli et «storebrorsamfunn». Det er ufattelig for meg at ikke de politiske myndighetene innser dette, men behandler hvert nytt forslag hver for seg, bit for bit, uten å se sammenhengen til alle de andre forslagene.

- Hva slags overvåking kan du godta?

- Jeg utelukker ikke at andre hensyn i enkelte spesielle tilfeller kan veie tyngre enn personvernet. Overvåking av biltrafikken er et eksempel. Men igjen er det dette med den samlede virkning.

Tendensen er at de forskjellige etatene vurderer andre hensyn som viktigere enn personvernet på «sitt» avgrensede område. Samlet blir da personvernet til en ren salderingspost.