Persson i klemma

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Göran Persson brukte de siste dagene av valgkampen til å advare mot en svak regjering i Sverige. I går sørget velgerne for at Persson må fortsette som sjef i en sterkt svekket regjering. Det skyldes først og fremst at det sosialdemokratiske partiet gjorde sitt dårligste valg på 70 år. Göran Perssons første møte med velgerne som partileder og statsminister, ble langt på vei en katastrofe. Men takket være Vänsterpartiets suksess og at Miljöpartiet holder seg over sperregrensen, ble det en klar venstremajoritet i den nye Riksdagen. Derfor fins det ingen alternativer til Persson.
  • Men velgerne har sørget for at han står overfor en nærmest umulig oppgave. Selv om mye er gjort for å stabilisere svensk økonomi de siste årene, gjenstår enorme oppgaver. Landet skal betale tilbake sin statsgjeld på 1400 milliarder kroner, og arbeidsledigheten er på 11- 12 prosent. Mange tviler på om Gudrun Schymans venstresoslialister vil stille opp bak de upopulære tiltakene som vil være nødvendige for å løse slike oppgaver. Selv om det også i den gamle Riksdagen var et sosialistisk flertall, måtte regjeringen gå til Centerpartiet for å få støtte til innstrammingene. Det blir heller ikke enkelt å føre en Europa-politikk i allianse med EU-motstanderne.
  • Situasjonen kan raskt bli så vanskelig at Göran Persson skriver ut nyvalg, slik det er anledning til i Sverige. Han kan ikke lenger hente støtte hos sentrumspartiene, fordi både Folkpartiet og Centern også gjorde et katastrofevalg. Valgets andre seierherre, Kristdemokraternas leder Alf Svensson, har lagt seg så tett opp til Moderaterna at han umulig kan hoppe direkte over til Persson.
  • Selv om styrkeforholdet mellom de tradisjonelle blokkene ikke endret seg i går, ble tyngdepunktet i svensk politikk likevel skjøvet klart mot venstre. Blant annet vil det nå komme sterke krav om kortere arbeidstid og mer penger til offentlig sektor. Det kan true stabiliseringen av svensk økonomi. Men det kan også føre til at Göran Persson åpner for et langt bredere samarbeid i svensk politikk enn hittil.