Persson konge på veien

Svenskene har fått nok et framtredende fartsfantom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske statsministeren Göran Persson og hans kjæreste Anitra Steen var i går på vei til landet for å delta i svenskenes tradisjonsrike feiring av lyset og våren, valborgsmässoafton, da han tråkket litt for hardt på gasspedalen.

Ifølge den svenske avisen Expressen besøkte statsministerparet først sin nyinnkjøpte gård Torp i Sörmland utenfor Stockholm, før paret kjørte videre til statsministerboligen Harpsund, 12 mil fra hovedstaden.

Men statsministerens kjøring skal altså ha vært alt annet enn ferieslapp.

En bilist som var vitne til den ville ferden kan fortelle at Perssons kjøring var både nonchalant og farlig.

- Han kjørte over i motgående kjørefelt for å komme fram fortere. Han kjørte over 140 kilometer i timen da han passerte meg, forteller vitnet.

Like bak den ivrige statsministeren fulgte livvaktene i en Säpo-bil, i hvert fall til å begynne med. Etterhvert klarte ikke sikkherhetstjenesten å henge med i svingene og de måtte hele tiden jage Perssons bil for ikke å miste ham.

- Føreren i Saaben så nonchalant ut. Han hadde én hånd på rattet og en brusboks i den andre og han var vendt mot Anitra Steen som han snakket med, fortsetter vitnet.

Til slutt oppdaget han hvem som kjørte bilen.

- Det var Göran Persson! Men en skal kanskje ikke bli overrasket - først kongen og nå statsministeren, sier vitnet.

Ingen angrende synder

Det er en motvillig statsminister som forklarer seg overfor Expressen.

- Jeg overholdt som vanlig fartsgrensen. For å være sikker pleier jeg bruke cruise control. Men noen ganger behøver også jeg å foreta forbikjøringer, eller håndtere en trafikksituasjon gjennom å bremse eller gi gass over kortere strekninger, sier Göran Persson via sin pressesjef Jan Larsson.

Statsministerens kjøreegenskaper skaper debatt på et lite gunstig tidspunkt for regjeringen, som for tiden har satt i gang ulike handlingsplaner for å senke hastigheten og dødeligheten i trafikken. Trafikksikkerhetsdirektør Claes Tingvall er ikke overbegeistret for at Persson har misforstått betydningen av å gå, i dette tilfellet kjøre, foran med et godt eksempel.

- Dette er helt avgjørende for hans troverdighet. Han er jo et forbilde. Hastigheten er det vi prioriterer høyest. Hvis alle hadde overholdt hastigheten ville 150 færre mennesker omkommet i trafikken hvert år, sier Tingvall.

<B>ET ROLIG ØYEBLIKK:</B> Men på veien skal statsminister Göran Persson ha sørget for at ting gikk raskt unna.