Persson reddet i Sverige

Sent tirsdag ble det enighet mellom Miljöpartiet og Socialdemokraterna i Sverige. Dermed er den varslede regjeringskrisen avblåst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden det svenske valget for drøye to uker siden har det vært parlamentarisk kaos i Sverige.

Det grønne Miljöpartiet har forlangt minst én taburett i Perssons regjering for å sikre ham fortsatt støtte. Men dette nektet Persson å etterkomme.

Helt fram til klokken 21 tirsdag vegret derfor de grønne seg for å svare på om de var beredte til å felle regjeringen Persson.

Ikke flertall

Med enigheten som ble oppnådd tirsdag kveld, er det imidlertid klart at de grønne ikke vil stemme for mistillitsforslaget som Moderat-leder Bo Lundgren har levert Riksdagen. Forslaget skal opp til votering onsdag morgen.

Uten de grønnes stemmer har borgerlig fløy ikke nok mandater til å felle den sosialdemokratiske regjeringen. Dermed blir Persson sittende.

Miljöpartiet ga i forhandlingene med Socialdemokraterna opp kravet om å få ministerposter i regjeringen.

Løfte om stillinger

Ifølge SVT, svensk TV, skal de grønne i stedet ha fått løfte om fremtredende stillinger i departementene.

De grønne skal også ha fått gjennomslag for flere av sine politiske krav.

Tidligere tirsdag kritiserte Miljöpartiet den svenske statsministeren for ikke å ha brydd seg nok om de grønnes politiske krav da han åpnet Riksdagen.

Men det var en strålende opplagt Persson som åpnet Riksdagen med løfte om at han som regjeringssjef vil prioritere velferd framfor store skattelettelser.

Persson nevnte overhodet ikke den kaotiske parlamentariske situasjonen Sverige er oppe i. Heller ikke brukte han tid på å forklare noe om de pågående budsjettforhandlingene han som sosialdemokratisk regjeringssjef, forsøker å få i havn med Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Må stemmes over

Til tross for at det ble oppnådd enighet mellom de grønne og Socialdemokraterna tirsdag, må Riksdagen stemme over mistillitsforslaget fra Bo Lundgren onsdag.

Allerede tidlig tirsdag tydet enkelte tegn på at de grønne ikke lenger sto så beinhardt på kravet om regjeringstaburetter.

- Det viktigste er resultatet i politikken. Men sosialdemokratene må venne seg til at de ikke lenger har majoritet og må finne samarbeidsformer som gjør det mulig å få flertall, sa Miljöpartiets tidligere talsperson Marianne Samuelsson til svensk TV tirsdag formiddag.

Meningsmålinger før valget viste at et overveldende flertall av de grønnes velgere ønsker at sosialdemokraten Göran Persson fortsatt skal styre Sverige.

NTB

GLAD STATSMINISTER: Göran Persson var lettet da han overlevde den varslede regjeringskrisen i Sverige.