Persson stanser alle valgarrangementer

Den svenske statsministeren Göran Persson stanset onsdag alle arrangementer knyttet til euroavstemningen etter overfallet på utenriksminister Anna Lindh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overfallet på Anna Lindh vil uvegerlig prege hele innspurten til ØMU-avstemningen.

Men før knivstikkingen, da Persson var i Karlstad og alt ennå dreide seg om politikk, gjorde han det klart at han ikke tar slaget for tapt i helgens folkeavstemning om euro, selv om nei-siden rykker kraftig ifra på meningsmålingene.

Ifølge en Sifo-måling vil 39 prosent stemme av svenskene stemme ja og 49 prosent stemme nei søndag. Dette er en tilbakegang på 2 prosentpoeng for ja-siden fra forrige uke. 9 prosent er usikre.

En måling fra Danske Bank er enda dystrere lesning for Persson. Nei-sidens forsprang er på over 15 prosentpoeng, og mer enn halvparten av de 29 prosent usikre velgerne tror de vil stemme nei.

Men den svenske statsministeren håper på et politisk mirakel søndag, selv om han gir uttrykk for større usikkerhet enn før.

- Det kan virke avgjort når man se på disse målingene, men jeg tror ikke de stemmer. Jeg har sett andre tall, som gir et annet bilde. Jeg tror mange vil bestemme seg i siste liten, og at vi klarer det, sier han til NTB - før han legger til: - Men sikker er jeg ikke.

Lærte av Ap-blunder

Fremgangen til nei-siden er påfallende tatt i betraktning at ja-siden samler både sosialdemokrater og borgerlige, store deler av fagbevegelsen og næringslivet. Det er ingen tradisjon i Sverige for at velgerne trosser rådet fra makthaverne.

- Det er nok mange som synes dette er et veldig vanskelig spørsmål å ta stilling til, det er ganske tekniske saker, sier Persson.

- Har det vanskeliggjort valgkampen at sentrale regjeringsmedlemmer er imot euroen?

- Det er klart at det hadde vært en fordel å stå samlet. Men når det er splittelse, må folk få si åpent hva de mener. Vi har sett i nordiske broderpartier at det ikke er heldig å gi folk munnkurv, sier Persson, med henvisning til Arbeiderpartiets feilgrep i den første norske EU-debatten.

- Tror du et svensk ja til euroen vil påvirke norsk EU-debatt?

- Det vil nok få betydning for den politiske debatten, men konsekvensene av slike spørsmål har jo tidligere vist seg å være ganske ulogiske. Så hvis Sverige sier nei, så blir kanskje Norge mer positiv til EU, smiler Persson.

Skepsis i fläskparadis

Onsdag forsøkte den svenske statsministeren å tenne euro-entusiasmen i det norske «fläskparadiset» Karlstad. Hit reiser tusenvis av nordmenn hvert år for å handle kjøtt, alkohol og godis.

Noen hundre mennesker hadde møtte fram på torget, flest pensjonister og skoleelever. Folk lyttet høflig uten å avbryte.

- Vi følger uansett renteutviklingen i EU. Hvorfor skal vi ikke være med å bestemme over renten? sa Persson. -Våre konkurrenter i Finland har en rente som ligger 1 prosent under den svenske. Hvorfor skal vi ikke gi næringslivet vårt samme vilkår som i andre EU-land, fortsatte han, uten å bli avbrutt av klappsalver.

EU-skepsisen blant värmlendingene stikker dypt.

- Jeg forstår ikke annet enn det må være en fordel med egen sentralbank. Vi har jo ikke samme økonomi som andre EU-land som Italia, sier pensjonisten Jonas Lindberg til NTB.

Kona Linda lytter interessert på Persson, men sier at også hun nok vil stemme nei. - Jeg er redd prisene på mat vil stige hvis vi innfører euro. Det skjedde i Hellas, sier hun.

Grensehandel uansett

Kjøpmannen Klas Olsson i Konsum Värmland tjener millioner av kroner på nordmenn hvert år. Han tror ikke et valutaskifte i Sverige vil bety noe fra eller tid for grensehandelen.

- Vi tar allerede både euro og svenske og norske penger, og det vil vi fortsette med. Så lenge prisnivået på mat er skyhøyt i Norge, vil grensehandelen fortsette å blomstre - euro eller ikke, sier han.