Perssons sluttspurt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

>IMG SRC='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/bombe.gif' height='7' width='10'>

  • Statsminister Göran Persson lyktes med sluttspurten. Hans samarbeidspartnere i Miljöpartiet klarte også sperregrensa på fire prosent og sitter på vippen i Riksdagen. Valgvinneren ble Folkpartiet og partileder Lars Leijonborg, som fikk størst framgang. Men framgangen kom som en følge av partiets dreining i retning strengere krav i innvandringspolitikken, og har en betydelig bismak. Folkpartiets framgang ble heller ikke stor nok til å redde regjeringsprosjektet til den borgerlige blokka. De fleste nye stemmene tok Leijonborg fra Moderaterna, det svenske høyrepartiet, som ble valgets store taper, og fra Kristdemokraterna.
  • Dette valgresultatet sikrer fortsatt regjeringsmakt for sosialdemokratene, men statsminister Göran Persson må nå regne med at hans to støttepartier vil kreve større uttelling for sin støtte i den kommende valgperioden enn de fikk i den som nå er over. Det som fremdeles kan stikke kjepper i hjulene for Persson, er at Miljöpartiet likevel krever en plass i regjeringen for å støtte den. Vänsterpartiet vil neppe felle en sosialdemokratisk regjering til fordel for høyresiden.
  • Moderaternas tilbakegang og sosialdemokratenes framgang har foreløpig stoppet det rullerende maktskiftet fra venstre til høyre ellers i Europa. Om ei uke er det valg i Tyskland, og det kan se ut til at Gerhard Schröders langspurt vil gi også ham en ny periode ved makten. Det vil i tilfelle være en lettelse for alle som misliker tanken på et nesten rent høyrevridd EU.
  • Statsminister Göran Persson startet denne valgkampen som soleklar favoritt, med en betydelig ledelse på meningsmålingene. Sosialdemokratene syntes å tro at de kunne surfe inn til seier på egen fortreffelighet og motstandernes udugelighet. I stedet møtte sosialdemokratene på vei ned den borgerlige blokka på vei opp. Først da tok Slugger-Persson tak i valgkampen, og klarte å snu valgvinden. Ja, og så fikk han hjelp av at alle de borgerlige partiene lanserte sin egen leder som statsministerkandidat. Det gjorde ikke noe godt inntrykk.