Peru ber om hjelp etter jordskjelvet

La Paz: Peru ber om hjelp etter jordskjelvet, som har kostet minst 47 menneskeliv, mens 550 er skadd. Seks nordmenn befinner seg i jordskjelvområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømstans og brutte telefonlinjer gjør redningsarbeidet vanskelig i Peru, som ble hardest rammet av lørdagens jordskjelv i Andesfjellene. Infrastrukturen brøt sammen i det kraftige skjelvet, og redningsmannskaper sliter med å få strøm og telefon til å virke igjen, samtidig som arbeidet med å hjelpe de skadde og hjemløse bare øker i omfang.

Det sørlige Peru er erklært som katastrofeområde, og regjeringen i landet appellerer nå til verden om å sende mat, medisiner, tepper og annen humanitær hjelp.

- Vi må først og fremst sørge for rent vann og førstehjelp til de skadde, sa Ian Logan i Røde Kors.

Dødstallene kan stige

Ifølge sivilforsvaret i Peru er 22 mennesker funnet døde i Perus nest største by, Arequipa, 16 i byen Moquegua, der mange av bygningene er enkle jordhus, og ni i Tacna.

To barn skal ha mistet livet, da en mur raste sammen over dem. Sivilforsvaret frykter at dødstallet vil stige.

Skjelvet ble målt til 7,9 på Richter skala og episenteret lå utenfor kysten av Peru, 600 kilometer sørøst for hovedstaden Lima. Teleforbindelsene var mange steder brutt, og det var søndag uklart hvor mange som er omkommet.

- Skadene i Moquegua er forferdelige, døde mennesker ligger bokstavelig talt slengt rundt omkring på bakken, fortalte en journalist på stedet. Han antydet at mer enn 20 mennesker kunne ha mistet livet bare i denne byen.

Nordmenn i området

- Vi er kjent med at det befinner seg 33 nordmenn i Lima og i fjellene omkring. I tillegg vet vi at det befinner seg seks nordmenn i det jordskjelvrammede området, sier Gry A. Haaheim, fungerende pressetalskvinne i UD til NTB søndag kveld.

Haaheim forteller at UD ikke har vært i kontakt med noen av nordmennene som befinner seg i jordskjelvområdet, men at en av personene gjennom en tekstmelding til en slektning skal ha opplyst at «jordskjelvet var en skremmende opplevelse, men at alt har gått bra».

Hun kan også opplyse om at ambassaden i Santiago arbeider på spreng for å komme i kontakt med det norske generalkonsulatet i Lima for å få en oppdatering på situasjonen, men det hadde søndag kveld ennå ikke lykkes dem.

Norsk Luthersk Misjonssamband har ti personer, blant dem flere barn, Arequipa. De er i god behold og alt står bra til med dem, sier Torfinn Bøe i Misjonssambandet til NTB.

Panikk

Ifølge lokale kringkastingsmeldinger kom mange mennesker til skade i skjelvet, som kunne merkes i flere søramerikanske land. Tusenvis av panikkslagne mennesker flyktet fra sine hjem, og myndighetene i de berørte landene fryktet omfattende materielle skader.

I deler av det sørlige Peru ble strømforsyningen brutt, og skremte mennesker flyktet ut på gatene. Skjelvets episenter lå i Stillehavet utenfor Arequipa, som ligger noen få hundre kilometer vest for Bolivias hovedstad La Paz.

Fjernsynsbilder viste at ett av tårnene på katedralen i Arequipa hadde falt sammen, og at det andre var så sterkt skadd at det når som helst kunne komme til å rase over ende. Ifølge borgermester Juan Manuel Guillen var det erklært unntakstilstand i byen.

Rystelser

Rystelsene varte i mer enn ett minutt i Peru og kunne også merkes i hovedstaden Lima, mens de i Bolivia var over etter 30 til 40 sekunder. I Chile ødela skjelvet flere bygninger i byen Arica. Det er nå fare for at det bygger seg opp en stor tidevannsbølge utenfor kysten av Chile, Peru, Ecuador og flere andre latinamerikanske land.

Ett av historiens verste jordskjelv inntraff i Peru i mai 1970, da rundt 70.000 mennesker mistet livet. I januar 1999 ble Perus naboland i nord Colombia rammet av et jordskjelv, som ble målt til 6,2 på Richters skala og kostet mer enn 1.230 menneskeliv.

(NTB)

RYDDER:Frivillige i Arequipa rydder i ruinene etter det voldsomme jordskjelvet lørdag.