Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Peru går hardt ut mot Greenpeace: Sier de skadet område med uerstattelige indianertegninger

- Hvis du går der så vil fotavtrykket ditt være synlig i hundrevis eller tusenvis av år.

AKSJON VED VERDENSARV:  Greenpeace-aktivister fra Brasil, Argentina, Chile, Spaina, Tyskland, Italia og Østerrike laget mandag disse bokstavene ved Nazcalinjenes kolibri i Peru. Nazcalinjenes er en av Perus største kulturelle landemerker. Foto: Rodrigo Abd / AP Photo / NTB Scanpix
AKSJON VED VERDENSARV: Greenpeace-aktivister fra Brasil, Argentina, Chile, Spaina, Tyskland, Italia og Østerrike laget mandag disse bokstavene ved Nazcalinjenes kolibri i Peru. Nazcalinjenes er en av Perus største kulturelle landemerker. Foto: Rodrigo Abd / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Peruanske myndigheter vil straffeforfølge de 20 Greenpeace-aktivistene som mandag gjennomførte et stunt ved de berømte Nazcalinjene i Peru.

- Det tråkket på alt peruanere finner hellig, sier statssekretær Luis Jaime Castillo i kulturdepartementet, ifølge The Guardian.

Nazcalinjene er dyrefigurer laget av inkaindianernes forgjengere for mellom 1500 og 2000 år siden. Alle som skal inn til de flere hundre ørkentegningene i dag, må ha tillatelse og gå med spesialsko.

SEES OVENFRA:  Bildet viser to hender laget for 1500 til 2000 år siden. De flere hundre figurene og tegningene i området er kjent som Nazcalinjene og ligger 435 kilometer sør for Perus hovedstad Lima.  Foto: Martin Bernetti / AFP Photo / NTB Scanpix
SEES OVENFRA: Bildet viser to hender laget for 1500 til 2000 år siden. De flere hundre figurene og tegningene i området er kjent som Nazcalinjene og ligger 435 kilometer sør for Perus hovedstad Lima. Foto: Martin Bernetti / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Aktivistene la teksten «Tid for endring! Framtida er fornybar» i gule bokstaver ved tegningen av en kolibri, som står på UNESCOs verdensarvliste. Nå beskyldes de for å ha skadet kulturarven.

- Er utrolig skjøre Statssekretæren sier til The Guardian at ingen, ikke engang presidenten, har tillatelse til å gå rundt inne på området hvor tegningene befinner seg. Han påpeker at tegningen som Greenpeace «har ødelagt» er en av de mest synlige og kjente.

- De er utrolig skjøre. Hvis du går der så vil fotavtrykket ditt være synlig i hundrevis eller tusenvis av år, sier Castille.

UNESCO omtaler Nazcalinjene som en av arkeologiens største gåter. Ørkenlandskapets hvite sand er dekket av mørke småstein, og steinene har blitt fjernet for å lage dyretegninger og geometriske figurer. 

- Nazcalinjene er den mest enestående samlingen av geoglyfer (tegninger på bakken red.anm.) som finnes i verden, skriver UNESCO om den peruanske kulturarven.

Greenpeace var ikke i nærheten av linjene til selve kolibrien, men Castille sier fotavtrykkene deres har skapt en ny figur i ørkenlandskapet.

For klimaforhandlingene Greenpeace-stuntet var ment for de rundt 5000 delegatene som denne uka deltar på klimaforhandlingene i Peru. Der er målet en ny global klimaavtale etter år 2020.

- Peru har ikke noe imot budskapet til Greenpeace. Vi er alle bekymret for klimaendringer. Men målet helliger ikke middelet, sier Castillo ifølge The Guardian.

GULE BOKSTAVER:  Peruanske myndigheter mener Greenpeaces stunt har skapt sår i landskapet ved kolibrien i Nazcaørkenen. Ørkenen er dekket av flere dyretegninger og geometriske figuerer som antas å ha blitt laget for 1500 til 2000 år siden. Foto: HO / Greenpeace / AFP Photo / NTB Scanpix
GULE BOKSTAVER: Peruanske myndigheter mener Greenpeaces stunt har skapt sår i landskapet ved kolibrien i Nazcaørkenen. Ørkenen er dekket av flere dyretegninger og geometriske figuerer som antas å ha blitt laget for 1500 til 2000 år siden. Foto: HO / Greenpeace / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Greenpeace legger seg flate etter stuntet, og sier de støtter alle undersøkelser av hvilken skade det kan ha gjort.

- Greenpeace beklager til det peruanske folk, uten reservasjoner, for krenkelsene våre aktiviteter har skapt ved å legge fram denne beskjeden på Nazcalinjene. Vi er utrolig lei oss for dette, skriver Greenpeace i en pressemelding.

Ifølge The Guardian ønsker myndighetene å sikte aktivistene for å ha angrepet arkeologiske monumenter, som har en strafferamme på seks års fengsel.