DØMT: Amerikanske Lori Berenson ble i fjor sluppet ut av fengsel i Lima, etter å ha sonet 15 av de 20 årene hun ble dømt til fengsel. Foto: SCANPIX/REUTERS/Enrique Castro-Mendivil
DØMT: Amerikanske Lori Berenson ble i fjor sluppet ut av fengsel i Lima, etter å ha sonet 15 av de 20 årene hun ble dømt til fengsel. Foto: SCANPIX/REUTERS/Enrique Castro-MendivilVis mer

Peru lar terrordømt kvinne dra til USA på juleferie

Lori Berenson har sonet 15 år i fengsel i Peru for støtte til en geriljabevegelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berenson har fått rettens tillatelse til å reise til USA fram til 11. januar, under forutsetning av at hun kommer tilbake.

42 år gamle Berenson ble i 1995 pågrepet og dømt til 20 års fengsel for å ha bistått Tupac Amaru-geriljaen (MRTA) i en plan om å ta seg inn i nasjonalforsamlingen og ta folkevalgte som gisler.

Trass i at hun støttet MRTA, har hun hele tiden benektet at hun var involvert i voldelige handlinger. Hun sier hun ble dømt for å leie huset der MRTA-medlemmer oppholdt seg.

Hun ble løslatt i fjor etter å ha sonet 15 år av dommen, men i henhold til peruansk lov må hun bli i Peru til hele dommen er ferdig.

Berenson, som er fra New York, var student ved eliteuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT) før hun ble involvert i solidaritetsarbeid for Latin-Amerika og kom i kontakt med MRTA.

MRTA var mindre kjent enn Lyse Sti-geriljaen. Dens mest spektakulære operasjon var et angrep på den japanske ambassaden i desember 1996. 72 gisler ble tatt og stillingskrigen varte i fire måneder før sikkerhetsstyrkene angrep.

Siden har MRTA gått i oppløsning etter at de fleste av gruppas ledende medlemmer ble arrestert eller drept under president Alberto Fujimoris krig mot geriljabevegelsene i landet.

(NTB)