Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Perus hær truer med å storme politistasjon

200 opprørere i hæren holder 17 gisler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for opprørsgruppen ble arrestert tirsdag morgen.

Styrker fra hæren skal storme politistasjonen hvis resten av opprørerne ikke overgir seg, sier statsminister Carls Ferrero.

Opprørslederen, den tidligere majoren Antauro Humala, sier selv på telefon til nyhetsbyrået AFP, at han ble arrestert mens han forhandlet om overgivelse. Talsmenn for myndighetene bekrefter arrestasjonen.

Humalas gruppe har holdt 17 politifolk og soldater som gisler i byen Andahuyala, og har forlangt at Perus president Alejandro Toledo må gå av.

Humala forhandlet med politisjef Felix Murazzo i byens rådhus, da han ble arrestert.

- Jeg er blitt arrestert etter militær ordre, og blir fraktet til terrorpolitiets hovedkvarter i Lima, sa Humala på sin mobiltelefon.

Opprør nummer to

Humalas gruppe på minst 200 mann, mange av dem tidligere soldater, angrep politistasjonen i jordbruksbyen Andahuyalas før daggry 1. nyttårsdag. Fire politimenn ble drept, og gruppen beslagla geværer, granater, sprengstoff og 25 kjøretøyer. Ti politifolk ble tatt som gisler.

I SKUDDVEKSLING:  Peruansk spesialpoliti i skuddveksling med opprørssoldatene  i Andahuaylas, 44 mil sør for Lima i Peru i dag. Foto: SCANPIX/AP
I SKUDDVEKSLING: Peruansk spesialpoliti i skuddveksling med opprørssoldatene i Andahuaylas, 44 mil sør for Lima i Peru i dag. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Antauro Humala anklaget regjeringen for korrupsjon og vanstyre.

Antauro Humala deltok også i et opprør mot regjeringen i år 2000. Det ble ledet av hans egen bror, oberst Ollanta Humala. De to overga seg da daværende president Alberto Fujimori gikk av og ble arrestert mistenkt for korrupsjon.

Ollanta ble senere utnevnt til militærattaché i Sør-Korea, men fikk nylig sparken. Siden har han oppfordret folk til å støtte opprøret og sagt at han snart vil vende tilbake til Peru.

Veteraner

Gruppen til de to brødrene består både av tidligere soldater, veteraner fra krigen med Ecuador og venstreradikale opprørere fra 1990-tallet, de fleste tilhører urbefolkningen. Den sympatiserer med venstreradikale opprørere i Colombia og bønder i Bolivia.

Før regjeringen arresterte Humala, innførte den portforbud og truet med å storme politistasjonen i Andahuyalas.

Opprørerne har krevd presidentens avgang. Mandag avfyrte politi og soldater skudd mot politistasjonen og drev innbyggere som støtter opprørerne, ut av sentrum med tåregass.

En av opprørerne skal ha blitt drept i skytingen.

«Drittsekk»

Mandag holdt mange av byens 30.000 innbyggere seg inne, mens politifolk og soldater fylte gatene. Regjeringen sendte forsterkninger på 1.000 mann og erklærte unntakstilstand i byen. Samtidig okkuperte opprørerne flere av byens kvartaler, ifølge vitner.

Til tross for mandagens offensiv ble Humala selv sett ubevæpnet midt i byen sammen med hundrevis av tilhengere. De skal ha vært på vei mot byens katedral og mange bar på hvite flagg og ballonger, ifølge lokale medier.

«Vi vil ha fred» og «Toledo er en dritt», lød noen av slagordene.

Humala lovet tidligere å levere inn våpnene, men gikk tilbake på løftet fordi det ble utplassert væpnede styrker i byen.

(NTB/afp)

SKADD BÆRES UT: En skadd fra opprørssoldatene bæres ut.
<B>KOM SEG UT: Politimannen Anibal Gomez (i midten) klemmer familiemedlemmer etter at han var holdt som gissel av opprørerne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media