Perus regjering går etter korrupsjonsskandale

Knyttes til norske Discover Petroleum International.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Perus regjering har gått av etter korrupsjonsavsløringer knyttet til det norske selskapet Discover Petroleum International (DPI), melder NTB.

President Alan Garcia opplyste i nattat han godkjenner avskjedssøknaden til statsminister Jorge del Castillo og resten av regjeringen.

Beskjeden kom etter at flere høytstående medlemmer i Garcias parti ble tatt på fersken da de angivelig planla å dele ut petroleumskontrakter mot betaling. Et av de innblandede selskapene er Discover Petroleum International.

Det Tromsø-baserte oljeselskapet ble i helga sentrale i en korrupsjonsskandale i Peru. Selskapet skal ifølge anklagen ha betalt penger under bordet til enkelte av direktørene i Perus oljedirektorat, PeruPetro, skriver DN.no.

Konsekvensene i Peru er allerede dramatiske. Toppsjefen for oljetilsynet fikk sparken på mandag, og den peruanske statsministeren skal ha utelukket ethvert samarbeid med nordmennene i fremtiden.

- Dette går på Norges gode navn og rykte løs. Det ødelegger inntrykket av Norge som en relativt ukorrupt og transparent nasjon innenfor olje- og gassvirksomhet, sier bistandsminister Erik Solheim til DN.no.

Les også: Erik Solheim bekymret.

DPI redegjorde for saken i en pressemelding tirsdag denne uka.

FRAKTES VEKK: Tidligere styremedlem Alberto Quimper fraktes av politiet til et rettsmøte i Lima i Peru i går. En peruansk tv-stasjon avslørte tidligere i uka lydopptak som avslører hvordan han og en annen part snakket om å sette det norske firmaet i favør for å få kontraktene.
FRAKTES VEKK: Tidligere styremedlem Alberto Quimper fraktes av politiet til et rettsmøte i Lima i Peru i går. En peruansk tv-stasjon avslørte tidligere i uka lydopptak som avslører hvordan han og en annen part snakket om å sette det norske firmaet i favør for å få kontraktene. Vis mer

-Vi har aldri kjent til eller stått bak noen form for slike utbetalinger som det her snakkes om, og avviser disse påstandene på det sterkeste. Vi har endog to ganger blitt bedt om at det skal inkluderes successfee i avtalene med disse personene i Peru. Dette er blitt kategorisk avvist av oss. Anbudsprosessen har i tillegg vært helt åpen og transparent, og ville ikke ha kunnet blitt påvirket av bestikkelser. Det at disse personene åpenbart har vært i søkelyset for korrupsjon allerede før vi i det hele tatt var inne i bildet i Peru, indikerer at det her er vi som har blitt ført bak lyset, skrev Jostein Kjerstad, administrerende direktør og styreleder i DPI i pressemeldingen.

Mandag denne uka meldte Norwatch og DN.no at Discover Petroleum, som fikk oljekontrakt i Peru i september, ble kastet ut av landet forrige søndag.

Det hele startet med en avsløring på TV-programmet «Cuarta poder» på TV-stasjonen América TV. Der kom det fram at representanter fra det norske selskapet Discover Petroleum International skal ha betalt penger under bordet til enkelte av direktørene i Perus oljedirektorat, PeruPetro. Blant annet inneholdt TV-programmet fire skjulte lydopptak som skal bevise forholdet.

Dagbladet.no kommer med mer.

Perus regjering går etter korrupsjonsskandale