Perus spionsjef gjemte 460 mill.

Justisdepartementet i Sveits har frosset om lag 460 millioner kroner på fem bankkonti som er knyttet til Vladimiro Montesinos, Perus avsatte og fryktede sjef for landets hemmelige tjenester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Peru visste tilsynelatende ingen om disse pengene, og ingen er heller sikker på hvor Montesinos er. Han var ifølge mange peruanere den mannen som egentlig hadde makta i Peru under president Alberto Fujimori.

Spionasjesjefens merkverdige stilling kom klarest fram ved hans fall. I september fikk peruanerne se et video-opptak av Monesinos idet han bestakk Lums Alberto Kouri, et opposisjonelt medlem i Kongressen, med 15.000 dollar for at han skulle hoppe over til regjeringspartiet. President Fujimori måtte sparke sin mektige underordnede. Men for å bli kvitt Montesinos holdt Fujimori en tale i fjernsyn hvor han kunngjorde sin egen avgang! Så sent som i mai var han gjenvalgt for andre gang som president i et særdeles omstridt valg.

Overraskende

Sveits har varslet Peru om beslaget de rundt 50 millioner dollar, noe som kom helt overraskende på Peru. Justisminister Alberto Bustamente sier at verken han eller president Fujimori har vært klar over bankkontiene. Justisministeren har utnevnt en særskilt etterforsker for å treffe de nødvendige juridiske tiltak og å «kaste lys over disse antatt forbryterske gjerningene», som Bustamente uttrykte det.

Rettsvesenet i Peru har lagt to undersøkelser av Montesinos personlige formue i arkivet de siste tre år. Jurister sier at spionsjefen hadde full styring over rettsvesenet gjennom nære forbundsfeller i nøkkelstillinger. Men i går morges endret dette seg da riksadvokat Blanca Nelida Colan, som lenge har vernet Montesinos, endelig måtte gå av - til justisministerens store lettelse.

Stakk av

Etter at han fikk sparken, stakk Montesinos av til Panama i sitt eget fly og forsøkte der å få politisk asyl. Men verken Panama eller Ecuador, dit han dro innom etterpå, ville plages med en såpass omstridt gjest, så han kom hjem 23. oktober og gikk rett i skjul. President Fujimori satte igang et politisk teater ved å personlig være med på å lete etter sin tidligere sikkerhetssjef, med lattermilde journalister på slep. Men ingen har funnet ham. I går forsikret imidlertid justisministeren at han er i landet.

Inntil i går morges i Peru var det heller ikke utstedt noen arrestordre på ham, så presidentens personlige jakt var altså juridisk meningsløs. Med sveitsisk hjelp og ny riksadvokat synes Montesinos dager i frihet å være talte.

Fujimoris dager som president er også endelig talt opp, i og med at Kongressen torsdag vedtok å forkorte hans mandat og avholde nyvalg 8. april. Denne avtalen med opposisjonen kom i stand da Fujimori ga opp et krav om amnesti for brudd på menneskerettighetene som ville ha omfattet både de militære og Montesinos.

Bankkontiene i Sveits etterforskes der under mistanke om hvitvasking av penger. Kontiene sto oppført på selskaper og ikke i Montesinos navn.

Påtalemakta i Sveits har oppfordret alle banker i Sveits om å melde fra om konti med forbindelse til Montesinos. Sveits har skjerpet kontrollen med tvilsomme bankkonti adskillig etter de pinlige avskløringene om millioner av dollar fra Ferdinand Marcos i landets banker på 80-tallet.