Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Republikanske milliarderer vil stanse Trump:

- Perverterer nøkkelinstitusjoner i samfunnet vårt

En av USAs mektigste og styrtrike konservative bakmenn, Charles Koch, langer ut mot USAs president, Donald Trump.

FILE - In this May 22, 2012, file photo, Charles Koch speaks in his office at Koch Industries in Wichita, Kan. The conservative Charles Koch Foundation is dramatically increasing its donations to colleges and universities at a time when its philanthropy is facing increasing scrutiny, according to tax records. The foundation gave nearly $49 million to more than 250 colleges across the U.S. in 2016, according to an Associated Press review of the foundation’s most recent tax records. (Bo Rader/The Wichita Eagle via AP)
FILE - In this May 22, 2012, file photo, Charles Koch speaks in his office at Koch Industries in Wichita, Kan. The conservative Charles Koch Foundation is dramatically increasing its donations to colleges and universities at a time when its philanthropy is facing increasing scrutiny, according to tax records. The foundation gave nearly $49 million to more than 250 colleges across the U.S. in 2016, according to an Associated Press review of the foundation’s most recent tax records. (Bo Rader/The Wichita Eagle via AP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Charles Koch (82) leder et av USAs mektigste konservative, politiske nettverk. De har lovet å bruke så mye som 400 millioner dollar (om lag 3,3 milliarder kroner) på høstens mellomvalg.

Under nettverkets møte i Colorado Springs i helgen, fikk politikken til USAs president, Donald Trump, hard medfart. Møtet samlet 700 pengegivere, som alle donerer minst 100.000 dollar hver.

- Spliden som Det hvite hus står for, fører til langvarig skade. Når du for å vinne en sak, må få noen andre til å tape, er det veldig vanskelig å forene folk, sier, Brian Hooks, som er president i Charles Koch Foundation og Charles Koch Institute, ifølge ABC News.

Mange i Koch-leiren er svært kritiske til Trumps handelskrig og proteksjonisme. I forrige uke varslet Trump-administrasjonen at de skal bruke 12 milliarder dollar (om lag 98,5 milliarder kroner) på å å hjelpe bønder som er rammet av handelskrigen.

- Dårlig politikk

- Dette er å redde en dårlig politikk. Du kan ikke dikte opp dette. Vi innfører tollsatser som skal presse Kina, også skader det faktisk bønder her. Så drar du fram et program fra Depresjonen for å hjelpe bøndene, sier talsmann for Koch-nettverket, James Davis, ifølge TV-kanalen.

Nå varsler nettverket at de vil forsøke å få mer innflytelse.

- Mange av dere så med avsky på at det mest finanspolitisk uansvarlige budsjettet i USAs historie ble vedtatt i mars med en republikansk kongress. Vi støttet valgkampene til noen av de folka som stemte for å bruke 1,3 billioner føderale dollar. Folk tar oss for gitt. Så hvis vi ønsker at ting skal forandre seg, må vi gjøre ting annerledes. Ikke noe mer venting på at andre setter agendaen. Nettverket må ta styringen, sier Hooks, ifølge Bloomberg.

- Urettferdig

Charles Koch og broren David er kjent som Koch-brødrene i USA. De er mediesky milliardærer, som har brukt enorme summer på å fremme konservativ politikk. Blant annet brukte de for noen år siden store summer på den såkalte Tea Party-bevegelsen. Imidlertid har de signalisert at de ikke har mye til overs for Trump.

- Administrasjonens handelspolitikk er urettferdig. Dette er latterlig. Vi burde bare bli kvitt alle barrierer unntatt på ting som vil skade folk, sa Koch da han søndag møtte pressen til en svært sjelden pressekonferanse.

Han mener at Trumps handelskrig i verste fall kan føre til en resesjon.

- Det kommer an på alvorlighetsgraden. Hvis det blir alvorlig nok, kan det føre til resesjon, sier Koch.

Koch-nettverket lanserte også en ny reklamevideo hvor de kaller Trumps handelspolitikk en «skatt på hardtarbeidende amerikanere».

- Perverterer

I videoen forklarer Koch proteksjonisme som et resultat av at folk forsøker å «stenge forandring ute».

- Proteksjonisme perverterer nøkkelinstitusjoner i samfunnet vårt. Det skaper enorme barrierer som holder folk tilbake. Så hvis vi ønsker å hjelpe alle mennesker med å realisere sitt potensial, må vi bryte ned disse barrierene, sier Koch.

Selv om nettverket nå signaliserer at de ønsker å støtte politikere som opptrer mer samlende, har de selv vært temmelig kontroversielle i mange kretser.

I et sjeldent intervju med New York Magazine for noen år siden sa David Koch at «den radikale pressen» henger ut brødrene og overdriver deres innflytelse. Samtidig nølte han ikke med å beskrive USAs daværende president, Barack Obama, som en sosialist.

Startet i Sovjet

-Han er en hardcore sosialist som er svært dyktig til å late som han er noen annet enn det, sier Koch.

Hele grunnlaget for familieformuen og oljekonglomeratet Koch Industries ble bygget av brødrenes far, Fred Koch, som hadde sukess i det kommunistiske Sovjetunionen på 1930-tallet med å hjelpe Stalins regime å bygge oljeraffinerier.

Men så havnet han på kant med regimet og skal etter hvert ha følt seg medskyldig i at Sovjet ble en stor militærmakt. Tilbake i USA var han med på å stifte den høyreradikale, antikommunistiske organisasjonen John Birch Society. Organisasjonen inntok ekstreme standpunkter og hevdet på 1950-tallet blant annet at den republikanske presidenten Dwight D. Eisenhower var en kommunistisk agent.

TRUMP-BABY: En oransje Donald Trump-ballong der den amerikanske presidenten er karikert som en baby med bleie har skapt stor debatt i England. I dag fikk ballongen fly i to timer, samtidig som store protester er i gang i den britiske hovedstaden, i forbindelse med Trumps besøk til byen. Video: Nicolai Delebekk Vis mer