Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pervertert ære

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Æresdrapet på 25 år gamle kurdisk-svenske Fadime var slutten på beretningen om et varslet mord. Nå, når det er for seint, innrømmer Mona Sahlin, svensk integrasjonsminister, at hun var feig da hun lukket øynene i stedet for å handle. Drapet kunne like godt ha skjedd i Norge og bør utfordre vår egen tenkemåte. Vi må våge å konfrontere deler av innvandrermiljøet som forklarer æresdrap, voldsbruk og kvinneundertrykking med sitt hjemlands patriarkalske kultur og religion. Det finnes ingen kulturell lisens som gir menn rett til å drepe og forfølge kvinner her i landet. Perverterte æresbegreper legitimerer ikke kriminelle handlinger som bryter med norsk lov, men også med den mest grunnleggende verdien vi forvalter, individets selvstendige, frie stilling i det moderne demokratiet.
  • Vi må ikke bli så redde for å tråkke andre på æresfølelsen at vi ikke tør å blande oss inn når patriarkatets forkjempere viser sine metoder overfor «ulydige» kvinner. Det er feigt å skjule seg bak en fordomsfrihet overfor annerledes tenkende, hvis vi ikke våger å si ham imot og kreve respekt for et menneskesyn som hevder at kvinner og menn er likestilte, at ingen eier sine søstre, hustruer og døtre. Denne sannheten må gjelde alle kulturer og religioner som er representert innenfor våre landegrenser. Den er nedfelt som internasjonale menneskerettigheter, og den som ikke vil forstå dette, må lære å forstå. Det er faktisk et krav for å få delta i vårt samfunn, enten du er hvit eller svart, katolikk eller muslim.
  • Justisminister Odd Einar Dørum har til rådighet noen tiltak som ble påbegynt av forgjengeren Hanne Harlem, for å øke sikkerheten for kvinner som blir utsatt for vold i hjemmet. Men verken trygghetsalarmer, besøksforbud eller tvangsflytting av mannen kan redde dødsdømte kvinner på flukt fra sine familier. Da trengs en bred innsats fra alle autoriteter, særlig i innvandrermiljøene, for å bryte ned holdninger som ikke skal få overleve i egne gettoer under dekke av kulturelt mangfold.
Hele Norges coronakart