Pessimisme kan senke boligprisene

-At stadig flere tror boligprisene vil falle kan ha en direkte påvirkning på boligprisutviklingen, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Elin Reitan: Ser mer nøkternhet i boligmarkedet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Elin Reitan: Ser mer nøkternhet i boligmarkedet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen) Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi som ble offentliggjort mandag viste at boligprisene falt 0,9 prosent i september. Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,1 prosent.

Solid prisoppgang i 2015 Prisene hittil i 2015 er 7,1 prosent høyere enn de var i 2014, og flate priser ut året gir en økning på 7,8 prosent. De siste 12 månedene er boligprisene opp 6,9 prosent.

12-månedersveksten falt dermed kraftig fra august, da den var på 7,7 prosent.

Prisutviklingen er svakere enn DNB Markets hadde ventet seg.

Frykter lavere boligpriser Ferske tall viser at andelen nordmenn som forventer lavere boligpriser har doblet seg siden mars.

Ifølge Finansavisen viser Nordeas siste spørreundersøkelse at en femdel nå regner med at boligprisene vil være lavere om et år. Så sent som i mars svarte bare en av ti det samme.

Færre optimister Samtidig har andelen som forventer fortsatt prisvekst stupt fra 53 til 38 prosent.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea mener den lave oljeprisen, en svakere krone og stigende arbeidsledighet har gjort folks generelle fremtidsutsikter mer negative. Det kan gi en selvforsterkende effekt i markedet, skriver Finansavisen onsdag.

- Forventinger påvirker folks adferd, også når gjelder hvor langt vi er villige til å stekke oss for å sikre oss drømmeboligen. At stadig flere tror boligprisene vil falle kan derfor ha en direkte påvirkning på boligprisutviklingen, slår Reitan fast.

Anbefaler fremdeles kjøp Forbrukerøkonomen påpeker imidlertid at den lave utlånsrenten øker sannsynligheten for ytterligere prisvekst og anbefaler fortsatt kjøp av egen bolig. 

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år