Pessimisme om Afghanistan

- Ny rekord i manglende helhetstenkning, mener Espen Barth Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederen for USAs militære etterretningstjeneste (DIA), general Michael Maples, orienterte i går den amerikanske kongressen om utviklingen i Afghanistan.

Fem år etter at amerikanske styrker invaderte og styrtet Taliban-regimet, går utviklingen i gal retning, slo han fast.

- Selv om opprørerne har lidd store tap i 2006, har de styrket sin kapasitet og sin innflytelse hos lokalbefolkningen, sa Maples ifølge NTB i en orientering til Senatets forsvarskomite.

Økt vold

- Volden er trolig dobbelt så høy i år som i 2005, og i 2007 kommer opprørerne trolig til å opprettholde sin bruk av mer synlige, aggressive og dødelige taktikker, sa DIA-sjefen.

Lederen for etterretningsorganisasjonen CIA, general Michael Hayden, deltok også under orienteringen i Senatet. Han advarte mot å tro på snarlig bedring i Afghanistan.

- Dette vil ta lang tid, trolig minst et tiår, og vil koste mange milliarder dollar, sa Hayden ifølge NTB.

Rekord

KRITISK: Statssekretær Espen Barth Eide kritiserer en manglende sivil oppbygging av Afghanistan. Og USA sier volden i landet er fordoblet siden i fjor. Foto: Scanpix
KRITISK: Statssekretær Espen Barth Eide kritiserer en manglende sivil oppbygging av Afghanistan. Og USA sier volden i landet er fordoblet siden i fjor. Foto: Scanpix Vis mer

Også i det norske forsvarsdepartementet er det pessimisme å spore. Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet (AP) er kritisk til en manglende sivil oppbygging i landet.

- Det internasjonale samfunnet har i Afghanistan trolig satt ny rekord i manglende helhetstenkning, sier Barth Eide til Klassekampen.

- Det mangler en overordnet politisk strategi for utvikling av Afghanistan, som valget av militære virkemidlene må underordnes, mener Barth Eide.

Økt gjenoppbygging

Statssekretær Anne Stenhammer (SV) i Utenriksdepartementet etterlyser også større fokus på utvikling og gjenoppbygging i Afghanistan.

- Det er stor sløsing med ressurser og dårlig oversikt. Store deler av utviklingsmidlene blir liggende ubrukt i giverlandene, og samordningen er altfor svak.

- FNs rolle i Afghanistan er svak og utydelig, sier Stenhammer.

Norges utviklingsstøtte til Afghanistan vil ifølge Klassekampen trolig komme opp i rundt 450 millioner kroner i 2007. De norske soldatene i landet vil på sin side koste Forsvarsdepartementet 515 millioner kroner.

FORVERRET: Siden i fjor har volden i Afghanistan trolig økt til det dobbelte, mener general Michael Maples. Opprørerne er sterkere enn i fjor, og har økt støtte i befolkningen.