Pessimisme preger toppmøtet

Toppmøtet i badebyen Sharm el Sheikh fortsetter utover natta, men er foreløpig uten noen resultater. Det palestinske opprøret blusset opp igjen i dag og minst én palestiner er drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kofi Annan, Bill Clinton og de andre lederne som er samlet til krisetoppmøte i Sharm el Sheikh har ikke kommet nærmere hverandre under dagens krisemøte. Partene fortsetter samtalene utover natta og morgendagen, men pessimismen preger møtet.

Over hele Vestbredden ble det meldt om sammenstøt mellom steinkastende ungdommer og israelske soldater i dag. Israelske jagerfly fløy lavt over området. Minst én palestiner er drept og rundt 50 andre såret, blant dem en 13 år gammel gutt i Betlehem som ble truffet i hodet og erklært hjernedød på sykehuset.

Verre og verre

USAs president Bill Clinton, den israelske Ehud Barak og en rekke av de arabiske lederne forsøker å stoppe volden - og redde fredsprosessen. Foreløpig uten noen resultater. Dagens sammenstøt har gjort toppmøtet vanskeligere enn det var da møtet startet i dag tidlig.

- Vi må få avsluttet volden og finne ut hvordan vi kan hindre at dette skjer igjen. Israelerne og palestinerne må slutte og skylde på hverandre, og vi ønsker å få fredsprosessen i gang igjen, sier Clinton under åpningen.

Mange krav

Alle parter hadde på forhånd understreket at man ikke måtte ha for store forhåpninger foran dagens krisetoppmøte.

Israelerne anklager Yasser Arafat for å ha utløst og organisert hele opprøret, mens Arafat hevder at statsminister Ehud Barak har seg selv å takke siden han ikke lyttet til advarslene mot å la Ariel Sharon gjennomføre sitt provoserende besøk ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby.

Palestinerne krever også en internasjonal gransking av hva som utløste opprøret, samt av det FNs sikkerhetsråd har slått fast har vært overdreven maktbruk fra israelsk side mot de steinkastende palestinske ungdommene.

SÅRET:</B> En palestinsk gutt blir båret bort etter sammenstøt med israelske soldater i Gaza i dag. Bråket startet etter toppmøteåpningen i Sharm el Sheikh i dag.