Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pessimismen rår etter maktskiftet i Ukraina

Røyken har lagt seg på Uavhengighetsplassen, president Viktor Janukovitsj er på flukt og en ny og midlertidig president skal danne regjering innen tirsdag. Men jubelen har uteblitt i Kiev.

MIDLERTIDIG PRESIDENT: Oleksandr Turtsjinov, som tilhører Timosjenkos parti Fedrelandspartiet, ble i helgen utpekt til midlertidig president og fikk i oppdrag å danne en overgangsregjering innen to dager.  Foto:REUTERS/Alex Kuzmin
MIDLERTIDIG PRESIDENT: Oleksandr Turtsjinov, som tilhører Timosjenkos parti Fedrelandspartiet, ble i helgen utpekt til midlertidig president og fikk i oppdrag å danne en overgangsregjering innen to dager. Foto:REUTERS/Alex Kuzmin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De fleste vil ikke skifte ut Viktor Janukovitsj med Julia Timosjenko. Folk flest mener at begge to bør settes i fengsel, sier 21 år gamle Oleksandr Pasitjnyk.

Han er kritisk til protestbevegelsen og urolig for hva som nå kommer til å skje i Ukraina.

Febrilsk aktivitet I nasjonalforsamlingen og domstolene rår febrilsk aktivitet.

Opposisjonspolitikeren Oleksandr Turtsjinov, som tilhører Timosjenkos parti Fedrelandspartiet, ble i helgen utpekt til midlertidig president og fikk i oppdrag å danne en overgangsregjering innen to dager. I slutten av mai skal det etter planen holdes nyvalg.

Utenriksminister Leonid Kozjara ble sparket, og samme skjebne led riksadvokat Viktor Psjonka og skatteminister Oleksandr Klymenko. Begge de to vil nå bli straffeforfulgt.

På flukt Viktor Janukovitsj skal ha forsøkt å flykte til Russland, men ble stanset. Nå befinner han seg trolig i Øst-Ukraina.

Oransjerevolusjonens frontfigur Julia Timosjenko ble løslatt fra fengsel i helgen, og tilhengerne hennes ser på henne som en mulig statsminister.

- Det var en overraskelse. Jeg takker for tilliten, men ber dere om ikke å vurdere meg som aktuell for denne stillingen, sier hun.

Observatører tror Timosjenko i stedet vil stille til valg som president i mai, noe hun også gjorde i 2010 da hun tapte for Janukovitsj.

Venter spent Ukraina og omverdenen venter nå spent på hvordan naboen Russland vil reagere på de siste dagers hendelser.

Søndag kveld ble Russlands ambassadør i Ukraina kalt hjem for såkalte konsultasjoner, men ut over dette har ledelsen i Kreml ligget lavt.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov påpekte i en telefonsamtale med sin amerikanske kollega John Kerry at opposisjonen i Ukraina brøt avtalen de inngikk med Janukovitsj fredag, og at de derfor i realiteten grep makten på ulovlig vis.

Ser mot EU Turtsjinov understreket søndag at Ukraina er villig til å forhandle med Russland for å bedre forholdet mellom de to land. Samtidig gjorde han det klart at Ukraina nå vil knytte seg sterkere opp mot EU.

- Det er en prioritet å returnere til veien mot europeisk integrasjon, sier han.

Alle i Ukraina vil imidlertid ikke være med på dette toget. Tusenvis av mennesker samlet seg søndag i havnebyen Sevastopol under bannere som «Mor Russland, redd oss».

NTB

Hele Norges coronakart