<strong>NEGATIVT BLIR POSITIVT:</strong> Ny forskning viser at folk med lavere forventninger til framtidig livstilfredshet lever lenger. Foto: John Terje Pedersen
NEGATIVT BLIR POSITIVT: Ny forskning viser at folk med lavere forventninger til framtidig livstilfredshet lever lenger. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Pessimister lever lenger!

Ny forskning viser hvordan negativitet faktisk kan være positivt for helsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Eldre mennesker som har lave forventninger om ei tilfredsstillende framtid har større sannsynlighet for å leve lengre og sunnere liv enn de som er mer optimistiske, melder Health24.com.

Dette går fram av en ny studie publisert i tidsskriftet Psychology and Aging av American Psychological Association.

- Våre funn avslører at det å være overoptimistisk i troen på ei bedre framtid er knyttet til større risiko for uførhet og død i løpet av det neste tiåret, sier førsteforfatter Frieder R. Lang ved Erlangen-Nuremberg-universitetet i Tyskland.

- Et pessimistisk syn på framtida kan få mennesker til å leve mer forsiktig og ta forholdsregler når det kommer til helse og sikkerhet, sier forskeren.

40000 mennesker Forskerne gjennomgikk tyske data samlet inn mellom 1993 og 2003. Materialet omfattet rundt 40000 mennesker i alderen 18 til 96 år. Forskerne delte inn datamaterialet etter aldersgruppene 18 til 39 år, 40 til 64 år og 65 år og over.

Forsøkspersonene ble intervjuet ogbedt om å gradere hvor tilfredse de var med livet og hvor tilfredse de regnet med å bli om fem år.

Fem år etter det første intervjuet, viste det seg at 43 prosent i den eldste gruppa hadde undervurdert sin framtidige tilfredshet med livet, 25 prosent var akkurat så tilfredse som de hadde forutsett mens hele 32 prosent hadde vært for optimistiske med tanke på framtida.

Forskernes analyse avslørte at de eldre optimistene hadde 9,5 prosent høyere risiko for uførhet og ti prosent større dødsrisiko enn de mer pessimistiske i den høyeste aldersgruppa.

Eldre best Forskerne mener at de eldre i stort er flinkere enn yngre aldersgrupper til å forutse framtidig livstilfredshet fordi et mørkere syn på framtida er mer realistisk for dem.

Studien viste også at de yngste hadde størst tro på framtidig lykke, mens de middelaldrende i starten var best til å forutse framtidig tilfredshet, men ble stadig mer pessimistiske med tida.

- Vi ble overrasket over å finne at det å ha god helse og økonomi er sterkere knyttet til lavere forventninger for framtida enn det å ha skrantende helse og dårlig lønn, sier Lang og utdyper:

- Videre fant vi at høy lønn er forbundet med en større risiko for uførhet.

- Interessante funn Forskerne målte respondentenes nåtidige og framtidige livstilfredshet på en skala fra 0 til 10 og bestemte nøyaktigheten i å forutse framtidig lykke gjennom å måle forskjellen mellom forventet livstilfredshet i 1993 og faktisk livstilfredshet i 1998.

De analyserte datamaterialet for å finne aldersforskjeller i å forutse livstilfredshet, nøyaktighet i å forutse livstilfredshet, forskjeller i alder, kjønn og lønn når det gjelder nøyaktighet i å forutse livstilfredshet og ufør-rater og dødsrater rapportert mellom 1999 og 2010.

Ifølge forskerne, taler ikke studien i mot teorien om at urealistisk optimisme kan få folk til å føle seg bedre når de står overfor negativ utvikling som ikke er til å unngå, slik som for eksempel dødelig sykdom.

- Artikkelen er publisert i et svært anerkjent tidsskrift. Dette er interessante funn, som ved første øyekast synes å stå i motsetning til en rekke studier som viser at mennesker med en positiv eller optimistisk livsinnstilling er mer motstandsdyktig når det gjelder å takle de endringene som inntreffer ved aldring, og derfor lever lenger, sier spesialist i aldringspsykologi, førsteamanuensis Linn-Heidi Lunde ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet, men utdyper:

- Det studien viser til er at det å ha et realistisk syn på sin fremtid som eldre, og å akseptere at det vil kunne skje en svekkelse, påvirker eldres tilfredshet med livet. En slik realistisk innstilling trenger ikke nødvendigvis å stå i motsetning til det å ha en positiv livsinnstilling, sier Lunde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer