Pessimistisk Iran-rapport

Iran fortsetter prosessen med å anrike URAN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no/ANB): Iran har utvidet prosessen med å anrike uran, slo IAEA fast mandag. I en hemmelig rapport fra FNs atomenergibyrå kommer det fram at landet har begynt uttestingen av 20 sentrifuger som brukes for å anrike uran ved kjernekraftanlegget i byen Natanz. 

IAEA ser svært negativt på mulighetene for å komme til enighet med Iran. Byrået slår fast at Iran ser ut til å være fast bestemt på å fortsette utviklingen av sitt atomenergiprogram uansett pris. Dersom ikke Iran drastisk bedrer samarbeidet med byrået så vil det være umulig å fastslå om programmet brukes til å lage ulovlige kjernefysiske våpen eller ikke.

Rapporten er utarbeidet av IAEA-leder Mohamed El Baradei foran styremøtet 6. mars, og kan være med å avgjøre hvilke tiltak FNs Sikkerhetsråd skal ta i forhold til landet.

Samtidig har Iran og Russland besluttet å gjenoppta samtalene om Irans atomenergiprogram, melder det russiske nyhetsbyrået RIA-Novosti. Russland har foreslått for iranerne å sette opp en felles fabrikk for anrikning av uran på russisk jord, noe Iran så langt har avslått.

Samtalene starter i Moskva tirsdag.

 I dag var Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, på et kort besøk i Kuwait. Da krevde han at hele alle land i hele verden skulle bli frie for atomvåpen.

- Iran ønsker at USA og Russland skal avskaffe sine atomvåpen fordi de er en trussel for stabiliteten i Midtøsten, sa han til pressen. 

På spørsmål om USAs krav om at Midtøsten skal være fri for atomvåpen, sa presidenten at:

- Det vil vi også, men dette bør ikke bare gjelde Midtøsten, men hele verden.

<B>ATOMFRITT</B>- Iran ønsker at USA og Russland skal avskaffe sine atomvåpen, sier Irans president, Mahmoud Ahmadinejad.
<B>I UVISSE:</B> IAEA-leder Mohamed El Baradei vet ikke om IRAN utvikler atomvåpen eller ikke.