Pessimistporno

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Han varslet Sovjetunionens fall. Han spådde krigen i Irak. Han forutså at dotcom-bobla ville sprekke. Og i et tv-intervju i 2007 så den amerikanske trendforskeren Gerald Celente inn i kamera og sa: «Amerika er på vei inn i et økonomisk 9/11. Dette er ikke mørke skyer. Dette er virkeligheten». Men han stopper ikke der. For Celente tror ikke bare at finanskrisen i USA vil føre til protester, han ser godt gammeldags opprør i krystallkula si. Han ser «kriminalitet som vi aldri har sett det før». Folk som står i kø for å få brød. Og amerikanere som bor i oppbevaringsbokser.

– Jeg mener, antall hjemløse har allerede gått opp, sa han til ABC News forrige uke.

– Det er vel bedre å bo i oppbevaringsboks enn i telt eller på hospits?

Det høres kanskje overdrevent pessimistisk ut, men stadig flere amerikanere følger med på Celentes ofte deprimerende «trenddagbok». For på samme måte som amerikanere i fjor gjorde seg avhengig av informasjon om presidentvalget, klarer mange nå ikke holde seg unna apokalyptiske nyheter om økonomien. Aviser, tv-stasjoner og nettsider pumper kontinuerlig ut nye skrekkhistorier om folk som mister jobben, folk som mister huset, folk som mister kona fordi de har mistet jobben og huset, og bloggere og finanseksperter følger opp med økonomiske dommedagsmeldinger. Og fordi mange mener nyhetene om at alt går til helvete har den samme vil-se-vekk-men-klarer-det-ikke-helt-kvaliteten som erotiske filmer, har bladet New York Magazine døpt uttrykket «pessimism porn».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.