Pest eller kolera for Sponheim?

Venstre vil kaste Frp fra makta i Oslo, men vet ikke hvordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da partisekretær Martin Kolberg startet Arbeiderpartiets valgkamp i vår oppfordret han landets kommunepolitikere fra Sp, SV og Ap til å finne sammen for å lage flest mulig rødgrønne flertall.

Da opptellingen i går kveld nærmet seg slutten, og det gikk mot borgelig seier i både Oslo og Bergen, kastet partileder Jens Stoltenberg «Kolberg-planen» på båten. På valgvaken, for åpent kamera, fridde han til KrF og Venstre for å få byrådsmakta i Bergen og Oslo.

- Vi ønsker fortsatt det alternativet (rødgrønt, journ. anm.), men i de byene vi ikke får flertall, så mener vi at Venstre og Kristelig Folkeparti har mer å vinne på å samarbeide med oss, enn å samarbeide med Fremskrittspartiet og Høyre, sier han etterpå til Dagbladet.no.

Høyre-leder Erna Solberg er ikke fornøyd med Aps frieri til partiene som holder Høyre ved makten både i Bergen og Oslo.

- Borgelige velgere har blitt lovt et borgelig byråd, og det regner jeg med at alle partiene på ikke-sosialistisk side står ved. Hvis ikke tror jeg at velgerforakten overfor politikerne blir ganske stor, sier Solberg til Dagbladet.no.

Hvordan tolker du Stoltenbergs invitasjon til sentrumspartiene i Bergen og Oslo?

- Det er jo bare en bekreftelse på at Arbeiderpartiet sloss for å beholde makt uansett hvor det er, selv om de hadde noen prinsipper i utgangspunktet. Men Kolberg sa noe annet interessant, nemlig at dette skulle være en meningsmåling om regjeringens politikk. Den viser jo at de har gått tilbake, sier Solberg.

Om kommunevalget mandag var et stortingsvalg ville de borgelige fått flertall.

Sponheim avviser Stoltenbergs invitasjonen blankt, men har ingen oppskrift på hvordan Venstre skal innfri valgkampløftet, nemlig å kaste Frp ut av Oslo-byrådet.

- Stoltenberg har fått ett stor nederlag ved dette valget og det er at han klarte ikke, etter å ha sittet i regjering i to år, å snu de to store byene i dette landet. Og så prøver han å få til det på overtid ved å fri til Venstre og KrF og det blir litt for billig. Sånn er ikke politikken, sier Sponheim til Dagbladet.no.

Han snur på flisa, og mener det er Høyre som skal ta grep og dumpe byrådspartner Frp, til fordel for sentrumspartiene.

17. august gjorde Venstres førstekandidat i Oslo, Ola Elvestuen, det klart at det er uaktuelt for partiet å sitte i byråd både med Frp og Ap.

- Dere gikk til valg i Oslo på å kaste Frp ut av byrådet, hvor langt er dere villige til å gå for å få til det?

- Situasjonen har stilt seg så dårlig i Oslo at alternativet er Rune Gerhardsen, som er noe av det verste man kan tenke seg. Det er jo ikke noe alternativ. I Oslo har Venstre gått fram, og Frp tilbake, så nå burde det være naturlig for Høyre og Erling Lae å invitere Venstre og Krf inn og si farvell til Frp, sier Sponheim

- Så dere går til valg på å kaste Frp, men overlater ansvaret til Høyre?

- Nei, men velgerne har ikke gitt oss rent flertall til å kaste noen som helst, sier Sponheim, som avviser å inngå en avtale med Ap, om ikke Høyre søker mot sentrum.