Pest i New York

Et amerikansk par har utløst panikk i storbyen etter at legene konstaterte at de er smittet av pest. Lopper er synderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang på over 100 år er det oppdaget pest i byen som også er kjent som «The big apple». Bakterien som har utløst pesten er påvist i testene til en av de to som ble lagt inn på sykehus for et par dager siden. De to turistene ble lagt inn på sykehus med symptomer på middelalderens store landeplage Svartedauen. Frykten spredde seg raskt i New York etter at saken ble kjent. Ekteparet kom til sykehuset med influensaliknende symptomer, feber og hovne lymfeknuter. De ble øyeblikkelig lagt på isolat, og gitt antibiotika. Vanligvis er en 10-dagers kur tilstrekkelig, og tilstanden til den 47 år gamle kvinnen er nå oppgradert fra alvorlig til god. Hun er nå ute av isolat, mens tilstanden for hennes 53 år gamle ektemann er livstruende. Prøver viser at mannen er smittet, mens det foreløpig ikke foreligger prøveresultater for hans kone, skriver The Sun.

Ikke smittsom

Det er av naturlige årsaker ikke trivelig å vite at pesten er kommet til byen, men helseeksperter forsøker å roe gemyttene. De hevder at pesten ikke er smittsom, og at den kun i ekstremt sjeldne tilfeller kan mutere til svartedauen-typen.

Helsearbeidere leter nå etter smittekilden, mye tyder på at ekteparet ble smittet av lopper på hjemstedet Santa Fe i New Mexico. Enkelte ville dyr som præriehunder og enkelte gnagere kan føre smitten videre til lopper som igjen kan smitte mennesker. Fluer i ekteparets hjemområde er undersøkt og påvist smittsomme. Etterforskere sjekker også mulige smittekilder i New York som en forholdsregel, medler Reuters. Anti-terrorberedskapen ble koblet inn i frykt for at de kan ha blitt smittet av terrorister, men ingenting tyder på det.

Pest har tatt livet av 200 millioner mennesker de siste 1500 åra. Svartedauen som herjet på 14- og 1500-tallet tok livet av rundt 40 millioner mennesker. 30 personer smittes av pest på verdensbasis hvert år, ti prosent av dem dør.

FLUEJAKT: Pest er ikke utryddet, akkurat nå fins den i New York.