Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PETA saksøkte fotografen, og hevdet apen «Naruto» skulle ha rettighetene

Nå har dommen over en av verdens mest omstridte selfier kommet, men krangelen er trolig ikke over.

SELFIE-KRIG: Det rådet fullt kaos rundt apeselfien som ble en netthit da den dukket opp for første gang for fire år siden. Fotografen har hele veien ment at han har rettighetene på bildet, Wikipedia mener det er allemannseie, mens PETA mener det er apen selv som skal ha opphavsretten. Nå har en dommer konkludert. Foto: Wikimedia commons
SELFIE-KRIG: Det rådet fullt kaos rundt apeselfien som ble en netthit da den dukket opp for første gang for fire år siden. Fotografen har hele veien ment at han har rettighetene på bildet, Wikipedia mener det er allemannseie, mens PETA mener det er apen selv som skal ha opphavsretten. Nå har en dommer konkludert. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få selfier har vært mer omdiskutert i rettssystemet enn bildet av den fornøyde makak-apekatten «Naruto» (6), som har gått sin seiersgang på internett siden det ble tatt i 2011. 

Bildet har også vært gjenstand for en omfattende krangel om opphavsrett, som endte med et søksmål i fjor. Nå har en amerikansk dommer konkludert. 

Kjemper om opphavsrett Den britiske naturfotografen David Slater har siden 2011 kjempet for å få rettighetene til bildene han mener er hans åndsverk, da det var hans kamerautstyr som ble brukt av selfie-apen. 

Wikipedia på sin side har konkludert med at det er allemannseie, og begrunner det med at bildet er et «arbeid gjort av et ikkemenneskelig dyr, og det har ikke noe menneskelig opphav som kan påberope seg bruksretten til verket».

For å virkelig gjøre selfie-krigen komplett kastet organisasjonen «People for the Ethical Treatment of Animals» (PETA) seg inn i kampen i 2015. Organisasjonen mente apen «Naruto», som lever i Sulawesi i Indonesia, hadde opphavsretten til bildet. Derfor gikk PETA i september til søksmål mot både Slater og selskapet Blurb, som lar brukere lage sine egne bøker. Sistnevnte ga nemlig ut boka «Wildlife Personalities» der den smilende makaken er med.

PETA mente Naruto hadde rett på erstatning, og at pengene fra bildet skulle gå til apekatten, hennes familie og nærmiljø. I søksmålet ble både Slater og selskapet Blurb, som lar brukere lage sine egne bøker, nevnt. Sistnevnte ga nemlig ut boka «Wildlife Personalities» der den smilende makaken er med.

Får ikke rettighetene Onsdag konkluderte dommer William Orrick, etter rettssaken som har gått i San Francisco, med at makak-apen «Naruto» ikke eier rettighetene til bildet, skriver The Guardian.

Det betyr trolig ikke at striden om rettighetene er over. Slater har selv uttalt at han vurderer søksmål mot de som har brukt bildet. 

- Jeg har et inderlig ønske om at min fem år gamle datter skal være stolt av faren sin, og at hun kan arve min opphavsrett slik at hun kan tjene penger til å gå på universitetet. Jeg har veldig lite annet å tilby henne, skrev han i en epost til The Guardian da søksmålet fra PETA ble kjent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media