Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Peter (29) reddet livet på kjølerommet da helvete brøt løs

Utøya-kokken sto en time i to grader og ventet på at livet skulle ta slutt.

REDDET LIVET: Kokken Peter Dyredal Nielsen (29) gjemte seg inne på kjølelageret på utøya for å slippe unna skytinga. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REDDET LIVET: Kokken Peter Dyredal Nielsen (29) gjemte seg inne på kjølelageret på utøya for å slippe unna skytinga. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da massemorderen Anders Behring Breivik (32) først åpnet ild fredag ettermiddag, sto den erfarne kokken og lagde kveldsmat til ungdommene som i ytringsfrihetens navn viet sommerferietid til politisk leir på Utøya. Først trodde han smellene var fra kinaputter.

Raskt skjønte han at det var alvor.

- Jeg tok en vurdering. Framfor å løpe ut på øya, gjemte jeg meg på kjølerommet. Huset jeg var i ligger midt på øya, men jeg måtte ta en avgjørelse. Og den reddet livet mitt, sier Peter Dyredal Nielsen (29) til Dagbladet.

«Jeg elsker deg» Han forteller at det 2 x 2,5 meter store kjølerommet holdt to grader. Det var fullt av mat, og knapt nok mulig å bevege seg.

- Jeg sto og ventet på å dø. Kroppen går inn i overlevelsesmodus. Hvis han hadde kommet, ville jeg ikke vært her nå, sier Dyredal Nielsen.

- Hva tenkte du på?

- Jeg sto der sammen med et kjærestepar. De sa «jeg elsker deg» til hverandre. Vi prøvde å tenke på hva som ville skje om vi overlevde, hvordan morgendagen ville bli, sier Nielsen:

61 minutter - Jeg forsøkte å be, men jeg tror ikke på Gud. Jeg spurte meg selv - hva skjer nå?

Buskerud-politiet fikk første melding om skyting på Utøya klokka 17.26 fredag. En time og ett minutt seinere var Anders Behring Breivik pågrepet av Oslo-politiets elitestyrke Beredskapstroppen. Det var 61 lange minutter for Peter Dyredal Nielsen.

- Det var kaldt, veldig kaldt. Jeg sto med ei papplate under beina for å fryse minst mulig, og vi tisset i potetsalaten for å ikke lage lyd, sier 29-åringen.

- Vi tenkte på å tisse i ei flaske, men det ville bråket alt for mye, forklarer han.

Varslet hjem Det var fredag ettermiddag vanskelig for mange pårørende å få kontakt med sine venner, søsken, barn og barnebarn på Utøya. På Facebook og Twitter oppfordret folk hverandre om å ikke ringe leirdeltagere på mobiltelefon, siden ringelyden kunne fortelle Anders Behring Breivik hvor de gjemte seg.

I BÅT: MS Thorbjørn og flere andre båter fraktet omkomne og overlevende i land. Dyredal Nielsen var med den siste båten, og fikk i mellomtida overblikk over massakren. 

Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
I BÅT: MS Thorbjørn og flere andre båter fraktet omkomne og overlevende i land. Dyredal Nielsen var med den siste båten, og fikk i mellomtida overblikk over massakren. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Peter Dyredal Nielsen fikk sendt meldinger hjem fra kjølelageret, og beroliget sine nærmeste.

- Etter en liten stund kom han tilbake, og skjøt flere akkurat rundt der jeg hadde stått og jobbet. Kjølerommet var ikke låst. Vi kjente på dødsangsten, sier han til Dagbladet.

Skal tilbake Etter at politiet hadde pågrepet den 32-årige høyreekstremisten Behring Breivik, og fraktet ham av øya, kunne Peter endelig komme ut fra sitt skjulested.

- Jeg ble sittende i en gang, med andre overlevende. Rundt oss på øya lå det lik overalt. Jeg var med det jeg tror var den siste båten inn til land; jeg kjente ikke alle leirdeltagerne personlig, siden jeg jobber for Utøya og ikke AUF, men det var helt forferdelig.

- Skal du tilbake til Utøya?

- Jeg skal tilbake, og jeg skal fortsette å lage mat. Folk trenger mat, og det er viktig å ikke la seg stoppe av dette.

HEDRES: På Utvika Campingplass hedres de omkomne. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
HEDRES: På Utvika Campingplass hedres de omkomne. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer