Peter (54) filmet da han oppdaget at det var hans gode venn som lå døende på bakken

Finn Nørgaard (55) ble terroristens første offer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finn Nørgaard (55) ble terroristens første offer i København i går.

Den kjente regissøren og dokumentaristen var til stede under «Kunst, blasfemi og ytringsfrihed»s-møtet på «Krudttønden» i København i går. Det var også frilans-filmskaper Peter Bak (54). De to var gode venner, melder dansk TV2.

- Jeg møtte ham før møtet startet, vi ga hverandre en klem og hilste. Jeg sa jeg skulle filme møtet, noe han syntes var fint. Han sa det var en viktig sak og at det var bra det kom fram, sier Bak til Dagbladet.

Filmet døende venn Han sier hans lydmann måtte forlate møtet og han skrinla derfor filmingen, men ble igjen for å høre talene.

- Plutselig hørte vi skuddene, jeg trodde det var fyrverkeri. Men snart begynte folk å rope at vi måtte legge oss ned. Jeg gikk ut bakutgangen til bygget. Finn må ha gått ut foran litt tidligere. Jeg så ikke han forlate stedet, sier han.

Bak sier han cirka etter minutt bestemte seg for å ta fram telefon og ta seg fram rundt bygget for å filme hva som skjedde.

- Det var ganske kaos og jeg så en person ligge på bakken og som fikk førstehjelp av flere mennesker. Jeg filmet det. Jeg skjønte ikke at det var Finn som lå der, sier han.

Bak filmet veldig tett på dramaet og bildene han dokumenterte gir svært sterke inntrykk. Dagbladet velger å ikke vise disse bildene. Filmskaperen forteller til Dagbladet at det etter hvert gikk opp for ham at det var hans venn Finn Nørgaard han sto og filmet.

- Jeg husker jeg tenkte at det kan ikke være mulig. Det var helt ubegripelig for meg. Jeg tenkte og håpet han skulle overleve, men dessverre ble det ikke slik, sier Peter Bak til Dagbladet.

- Hjertelig Han sier han kjente Finn Nørgaard som en omsorgsfull mann.

- Han var en utrolig hjertelig og omsorgsfull mann. Han var alltid lyttende og forståelsesfull, sier han.

DREPT: Finn Nørgaard. Foto: Filmselskabet
DREPT: Finn Nørgaard. Foto: Filmselskabet Vis mer

Bak forteller at han ble overrasket da han så Nørgaard på møtet.

- Han slår meg ikke som en politisk engasjert mann, jeg kjente ham best som en lyttende person. Men det var godt å se ham der, sier han.

Han er sier han er rystet over angrepene i København det siste døgnet, men han er ikke overrasket over at det har skjedd.

FILMET DØENDE KAMERAT: Peter Bak visste ikke at det var kameraten som å hardt skadd på bakken etter skuddene. Han døde av skadene. Foto: Privat
FILMET DØENDE KAMERAT: Peter Bak visste ikke at det var kameraten som å hardt skadd på bakken etter skuddene. Han døde av skadene. Foto: Privat Vis mer

- Vi visste noe slikt som dette ville skje en dag og jeg frykter det vil skje igjen, sier filmskaperen til Dagbladet.

Tre politimenn ble såret under angrepet mot debattmøtet. I 01-tida i natt ble 37 år gamle Dan Uzan skutt og drept av den antatte terroristen da han adgangskontrollerte en synagoge det ble holdt en konfirmasjon. To politimenn ble såret. Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept i bydelen Nørrebro i 05-tida i morges.