Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Kim Wall

- Peter Madsen delte detaljert plan om drap i ubåten

Bare dager før Kim Walls død skal drapstiltalte Peter Madsen ha skrevet til en venninne at han hadde en plan om å begå et drap i ubåten.

TILTALT: Peter Madsen (47) er tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix/Reuters
TILTALT: Peter Madsen (47) er tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en artikkel i det amerikanske magasinet Wired, «The final, terrible voyage of the Nautilus», skal den drapssiktede ubåtkapteinen ha sendt brev fra fengselet til Kim Walls venninne. Walls venninne May Jeong er også forfatter av artikkelen i det amerikanske magasinet.

Møtte elskerinnen

Ifølge Jeongs artikkel hadde hun, før brevvekslingen med Madsen, lett etter en kvinne som var en av Madsens venninner og som han hadde hatt et seksuelt forhold til.

Jeong besøker venninnen i Danmark. Kvinnen forteller at hun er forbannet på Madsen og at hun også har følte seg skyldig i det som har skjedd. Elskerinnen hadde også truffet eller snakket med Peter Madsen nesten hver dag fram til Kim Walls død ble kjent.

Spesielt var det én samtale med Madsen kvinnen ikke hadde klart å glemme.

Jeong skriver at hun har fått se en iMessage-samtale mellom kvinnen og Madsen bare dager før Kim Wall gikk ombord i ubåten. Kvinnen hadde jobbet med et videoprosjekt og trengte inspirasjon til å komme seg videre. Hun hadde bedt Peter Madsen motivere henne med en trussel.

Fantaserte om drap i ubåten

Samtalen hadde begynt som en sexchat, men hadde plutselig eskalert. I artikkelen skriver Jeong at kvinnen gjenforteller samtalen slik:

«Han sier at han har planer om et mord i ubåten. Jeg sier at jeg ikke er redd og at han skal være mer truende. Han forteller om verktøyene han vil bruke til å utføre drapet og jeg sier at det ikke er truende nok. Så sier han at han vil invitere en venninne ombord i ubåten og at de da skal endre stemningen og begynne å skjære henne opp».

BT skriver at Jakob Buch-Jepsen fra København-politiet er kjent med korrespondansen mellom Madsen og denne venninnen:

- Jeg kan bekrefte at vi har disse beskjedene, sier han til avisa.

Han vil imidlertid verken bekrefter eller avkrefte at innholdet i meldingene er slik de blir presentert i Wired, og sier at politiet utover dette ikke har ytterligere kommentarer.

Peter Madsens advokat, Betina Hald Engmark skriver følgende om Wired-artikkelen i en sms til BT:

- Journalisten bak artikkelen var venninne med Kim Wall, og jeg har ikke ønsket å medvirke til hennes artikkel, ettersom hun klart ikke har hatt et åpent syn til saken, i tillegg til at hun oppgir ytterst tvilsomme kilder. Jeg gjenkjenner ikkke mye korrekt i hennes artikkel, skriver forsvareren.

Fikk brev av Madsen

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

Både Jeong og Wall var frilansjournalister og ble kjent med hverandre gjennom sitt arbeid. Som Kim Wall er også May Jeong prisbelønt og har blant annet skrevet for publikasjoner som The Guardian og New York Times.

På sin Facebook-side beskriver Jeong artikkelen Wired som en hyllest til Wall:

«Kim var en venn som noen ganger var forferdelig, fantastisk, morsom, sjalu, vanvittig smart og med menneskelige feil. Et virkelig menneske», skriver hun blant annet.

Det var Kim Walls planlagte reportasje om Madsen, som ønsket å bli den første privatpersonen til å nå verdensrommet for egen maskin, som ble skjebnesvanger for den unge journalisten.

I Wired-artikkelen forteller Jeong om sitt eget arbeid for å finne ut hva som skjedde med venninnen og at hun blant annet oppsøkte alle på Madsens venneliste på Facebook. Jeong møtte også en tidligere elskerinne av Madsen.

I oktober i fjor skrev hun to brev til Madsen i fengslet. I brevene beskrev hun sitt venninneforhold til Kim Wall og sorgen over å ha mistet henne. Hun ba også Madsen om å fortelle hva som hadde skjedd med venninnen i ubåten.

Ville ha besøk

En ettermiddag i januar mottar Jeong en konvolutt uten avsender, men med et dansk frimerke. Når hun ser ordet «ubåt» i teksten går det opp for henne at brevet kom fra Peter Madsen.

Ifølge Jeongs artikkel beskriver Madsen kjedsomheten i fengselet og at han har få besøkende. Han forteller også at han har sett «Terminator 2» mens han sitter inne og at han identifiserer seg med Linda Hamiltons karakter i filmen.

Han nevner også Kim Wall, at han tenker på henne hver dag og at han kan merke hennes ånd. Til Jeong skriver han at hun er velkommen på besøk.

«Han spurte meg: Hva er du? Er du en som forsøker å forstå? Eller en terminator som er kommet for å ødelegge meg? Uansett, hva du enn er, du er velkommen. Jeg er bare din», skriver Jeong i artikkelen.

Madsen avslutter med at han håper at de kan holde kontakten etter hvert som ting blir enklere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!