Rettssaken mot Peter Madsen:

Peter Madsen dømmes til livstid i fengsel

Drapstiltalte Peter Madsen dømmes til livstid for drapet på Kim Wall. Madsen anket dommen på stedet.

TILFREDS: Statsadvokat Jakob Buch-Jepsen holdt en pressebrief etter domsavsigelsen for Peter Madsen, som le dømt til livstid i tingretten. Video: Ritzau via NTB/Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Peter Madsen ble i dag dømt til livstid i fengsel av København byrett for drapet på Kim Wall. I tillegg er han dømt for seksuell mishandling og likskjending.

Peter Madsen anket dommen på stedet.

Dommen er i tråd med aktors påstand. I tillegg skal Madsen betale saksomkostninger på flere hundretusener av kroner.

Det var dommer Anette Burkø som leste opp domsavsigelsen klokka 13.00 i dag.

Burkø sier blant annet at de har lagt til grunn at Peter Madsen 4. august i fjor inviterte flere kvinner på tur med ubåten Nautilus, dager før drapet på Wall 10. august. I tillegg legger retten vekt på at Madsen har vist interesse for drap, partering og tortur.

Det blir også lagt vekt på at Madsen flere ganger har endret forklaring.

DØMT: Peter Madsen ble i dag dømt til livstid for drapet på Kim Wall. Han anket dommen på stedet. Foto: NTB Scanpix
DØMT: Peter Madsen ble i dag dømt til livstid for drapet på Kim Wall. Han anket dommen på stedet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er snakk om et planlagt drap på en kvinne som jobbet som journalist og som tilfeldig ble invitert på en ubåttur, sier dommer Burkø.

- Planla

Retten legger også vekt på at Madsen la en sag i ubåten dagen før drapet og at han tok med seg jernrør før 10. august i fjor, da Kim Wall ble drept.

Madsen har forklart at Wall døde som følge av en ulykke om bord i ubåten Nautilus, at han parterte liket og at han deretter skjulte liket i vannet. Han har blant annet sagt at han parterte liket på grunn av sin egen sinnstilstand - noe retten ikke finner troverdig.

Retten mener Wall kan ha dødd som følge kutt i halsen. Retten mener Madsen torturerte og seksuelt misbrukte Kim Wall mens hun ennå var i live.

Han dømmes også for likskjending.

Fortsatt fengslet

Madsen var tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall.

Det er én profesjonell dommer og to dommere som har avgjort saken. Både Madsen og påtalemyndigheten har anledning til å anke dommen på stedet eller ta to ukers betekningstid. Madsen benyttet seg altså av ankemuligheten på stedet, men vil fortsatt sitte fengslet.

Madsen og hans forsvarer Betina Hald Engmark gikk ut av rettssalen for å diskutere ankespørsmålet rundt 13.15.

Da Hald Engmark forlot rettssalen rundt 13.50, sa hun følgende:

- Det eneste jeg kan si er at min klient ikke er fornøyd med dommen. Vi får nå se hva lagmannsretten sier, sier hun.

-Fornøyd

Aktor Jakob Buch-Jepsen sa på en pressekonferanse etter avsigelsen at han var fornøyd med dommen.

- Drapet var ikke planlagt mot Kim Wall. Det var planlagt på en kvinne i den forstand at han ville drepe den neste kvinnen som ble med på ubåten. Jeg noteter at retten legger vekt på at tiltalte forsøkte å invitere flere kvinner og at Kim Wall var et helt tilfeldig offer, sier han.

Han sier han er fornøydmed at retten har hørt på ham og at Madsen dømmes til lovens strengeste straff.

- Det er et drap som er seksuelt motivert. Det finnes ingen vil i at hun ble drept.

Mandag la aktor Jakob Buch-Jepsen ned påstand om at Peter Madsen må dømmes til livsvarig fengsel eller at han får en forvaringsdom - dommen er dermed i tråd med aktors påstand.

Ifølge aktor tilhører drapet «den aller, aller groveste kategorien» av drap.

Like før 12.40 i ettermiddag ankom Buch-Jepsen og Madsens forsvarer Betina Hald Engmark rettssalen i København byrett. I retten og utenfor lokalene er presseoppbudet enormt. Bare dommens konklusjon vil bli lest opp foran kamera.

Klokka 12.57 ankom Peter Madsen rettssalen og satt seg ved siden av sin forsvarer.

I Danmark blir man i utgangspunktet dømt til 12 års fengsel for drap. Er motivet seksuelt skal man dømmes til en straff på minimum 16 år, ifølge Danmarks Radio.

Mener betingelsene er oppfylt

Med en forvaringsdom kan rettslegerådet vurdere om den dømte fortsatt er farlig etter tre år, deretter kan saken tas opp igjen hvert andre år. Dømmes man til livsvarig fengsel kan man først søke om prøveløslatelse etter 12 år.

Aktor peker på at kravet til at en person skal dømmes til forvaring er at vedkommende har begått en alvorlig forbrytelse og at rettslegerådet mener at vedkommende er farlig for andre mennesker.

Rettspsykiaterne og rettslegerådet har konkludert med at «Peter Madsen utgjør en så vesentlig og nærliggende fare for andre menneskers liv, legeme, helbred eller frihet, at anvendelse av forvaring kan være påkrevd for å forebygge denne faren».

Madsen har tidligere sagt til rettspsykiaterne at han frykter en forvaringsdom, skriver Berlingske Tidende.

Spørsmål om dødsårsak

Selve dødsårsaken er usikker, men aktor mener at dette ikke er noe problem i denne saken.

- Den endelige dødsårsaken er ikke funnet, men er dette et problem? spurte Buch Jepsen retorisk i sin avsluttende prosedyre mandag.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

- Nei og atter nei. Det er mange eksempler på at man kan bli dømt uten at man har funnet dødsårsaken, sa han.

Buch-Jepsen sier at Madsen har forsøkt å gjennomføre det perfekte drap.

- Han har forsøkt å slette alle spor. Liket ble maltraktert og har ligget i vannet i uker til flere måneder etter at hun døde, sier han.

For at Madsen skal kunne dømmes, for seksuell mishandling av Kim Wall, så må det bevises at hun fikk påført stikkskader mot underlivet mens hun levde. Buch-Jepsen har også gått gjennom en rekke detaljer knyttet til dette i retten.

Forsvarer ba om frifinnelse

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark har krevd at Madsen frifinnes for punktet om drap i tiltalen.

- Høyst ærede rett, vi har nådd siste del av rettssaken. Det er det siste ord innen retten skal trekke seg tilbake. De siste timene har vi hørt hva aktor mener dere skal legge vekt på. Det var en grundig gjennomgang, men jeg synes det manglet noen reelle bevis, sa Engmark i innledningen av sin prosedyre mandag.

Engmark hevder at aktors påstander ikke har blitt bevist.

- Aktor har ikke hatt ett håndfast bevis. Kim Wall er ikke død som følge av en forsettlig handling. Aktor har presentert en forferdelig historie, vi kan kalle det en skrekkhistorie. Den bygger ikke på bevis, den bygger alene på antakelser, sier hun i retten.

Ubåtsaken

  • Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august 2017 med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen (47) og den svenske journalisten Kim Wall (30) som skulle lage en reportasje om ubåtkapteinen.
  • Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste. Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank den. Madsen ble berget. Han forklarte at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere. Da Madsen kom i land, ble han pågrepet.
  • Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen person ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viste ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det ble funnet spor av Walls blod inne i ubåten.
  • Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.
  • Madsen er tiltalt for både overlagt drap, likskjending og grove seksuelle overgrep. Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om livsvarig fengsel for Madsen, sekundært forvaring.
  • 8. mars startet rettssaken i København med utspørring av Madsen. Mandag 23. april la påtalemyndigheten ned påstand om fengsel på livstid.
    NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer