PLASS TIL ÈN:  Her tester Kristian von Bengtson plassen i det hjemmelagde romskipet, men det er Peter Madsen (til venstre) som etter planen skal skytes opp i verdensrommet. Foto: Copenhagen Suborbitals
PLASS TIL ÈN: Her tester Kristian von Bengtson plassen i det hjemmelagde romskipet, men det er Peter Madsen (til venstre) som etter planen skal skytes opp i verdensrommet. Foto: Copenhagen SuborbitalsVis mer

Peter Madsen skal sende seg selv opp i verdensrommet

Dansker bak verdens første menneskebærende romrakett lagd av amatører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 30. august kan bli en merkedag i nordisk romhistorie. Da sender de to glade amatørene Peter Madsen og Kristian von Bengtson etter planen sitt eget hjemmelagde romskip opp i verdensrommet.

- Tre ting kan skje; Vi kan krasje, vi kan fly supersonisk, eller vi får ikke avfyrt raketten i det hele tatt på grunn av været.  Men ender det i et krasj, så håper jeg at det blir en flott krasj! konstaterte de to danskene på en pressekonferanse i København i forrige uke.

Den første oppskytingen er en ubemannet testflyvning, men hvis alt går bra, er målet å sende Madsen opp i verdensrommet om kort tid. De vil i så fall stå for verdens første amatørlagde, menneskebærende rakett.

MOTORTEST:  Her testes den kraftige rakettmotoren i mai i år. Foto: Copenhagen Suborbitals
MOTORTEST: Her testes den kraftige rakettmotoren i mai i år. Foto: Copenhagen Suborbitals Vis mer

- Det kan hende at vi gjør noe dristig, men vi ønsker ikke å gjøre noe dumdristig, framholdt von Bengtson, som tidligere har jobbet med teknologi i Nasa, da prosjektet ble presentert for dansk presse.

- Det eneste jeg risikerer er å synke sammen på et pleiehjem, glemt av familien min og alle. Da vil jeg heller ta den oppe på himmelen, på toppen av en rakett med 1,5 tonn drivstoff under meg, skjøt Matsen selv inn.

Hårfønere og gulvkork Farkosten som skal sendes opp, består av et romskip med ståplass til en person på toppen av en ni meter høy rakett. Begge delene har de to lagd selv. Uten en rik statskasse i ryggen har kreative og billige løsninger tvunget seg fram. Til å varme opp ventiler bruker de derfor hårfønere til 80 kroner stykket, varmeskjoldet er laget av gulvkork.

- Vanligvis er det regjeringer som bemanner romfartsprosjekter. Vi prøver å vise at romfart ikke behøver å være en dyr affære, sier Peter Madsen.

RAKETTEN:  Dette er den hjemmelagde raketten som skal frakte romskipet som har fått navnet Tycho Brahe opp i verdensrommet. Foto: Copenhagen Suborbitals
RAKETTEN: Dette er den hjemmelagde raketten som skal frakte romskipet som har fått navnet Tycho Brahe opp i verdensrommet. Foto: Copenhagen Suborbitals Vis mer

Oppskytingen skal skje fra en plattform i et skyteområde i Østersjøen. Området er til danskenes disposisjon i 17 dager. Raketten må slepes ut til plattformen, men de to romentusiastene har ikke penger til slepebåt. Da er det godt at de kan gjøre nytte av tidligere galskap- raketten slepes ved hjelp av et av Madsens tidligere prosjekter — en hjemmelaget undervannsbåt.  

Totalt er budsjettet for prosjektet på cirka 400 000 kroner. Danskene har i tillegg fått noe sponsorhjelp til blant annet radarteknologi.

100-140 km opp Rakettmotoren, som går på flytende oksygen, skal brenne i 60 sekunder. Dette skal være nok til å sende farkosten 100-140 kilometer opp slik at den teknisk sett befinner seg i verdensrommet. I denne høyden er raketten og dummydukkenstort sett vektløse, men fortsatt påvirket av jordens tyngdekraft.  Det er derfor montert fallskjermer både på raketten og romfartøyet. Om de kan finnes igjen i havet, så håper de to at de kan brukes på nytt.

- Turen vår er den minste «rommisson» man kan dra på. Det er bare rett opp for å kunne si «jeg har vært i verdensrommet», innrømmer Madsen, som lover at prosjektet ikke er risikabelt.

HØYTFLYVENDE:  Peter Madsen (til venstre)  og Kristian von Bengson har høytflyvende planer. Foto: Copenhagen Suborbitals
HØYTFLYVENDE: Peter Madsen (til venstre) og Kristian von Bengson har høytflyvende planer. Foto: Copenhagen Suborbitals Vis mer

 - Det blir ikke farlig for andre enn dummydukken. Vi kan følge raketten på radaren og om noe går galt så slukker vi rett og slett motoren, beroliger han.

SENDER OPP TESTDUKKE:  30. august sender de to danskene en testdukke opp i rommet. Foto: Copenhagen Suborbitals
SENDER OPP TESTDUKKE: 30. august sender de to danskene en testdukke opp i rommet. Foto: Copenhagen Suborbitals Vis mer