Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Peter Madsen:

Peter Madsen vil forklare seg: - Han stiller seg undrende til tiltalen

Den drapssiktede ubåtkapteinen ser fram til rettssaken, og ønsker å forklare seg, sier hans advokat.

TILTALT: Oppfinner Peter Madsen (47) er tiltalt for overlagt drap mot den svenske journalisten Kim Wall (30). Påtalemyndigheten ber om livstid i fengsel for dansken. Foto: AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / NTB Scanpix
TILTALT: Oppfinner Peter Madsen (47) er tiltalt for overlagt drap mot den svenske journalisten Kim Wall (30). Påtalemyndigheten ber om livstid i fengsel for dansken. Foto: AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tiltalen mot danske Peter Madsen (47) ble klar tirsdag denne uka.

Danske påtalemyndigheter ber om livsvarig fengsel for ubåtkapteinen, og mener drapet på Kim Wall var planlagt.

Madsen er tiltalt for overlagt drap på den svenske kvinnen (30). I tillegg tiltales han for likskjending, partering og for grove seksuelle overgrep.

I tiltalen beskrives det som «andre seksuelle handlinger enn samleie som er meget farlige».

Madsen nekter straffskyld etter tiltalen. Han erkjenner ikke å ha drept Wall, og nekter også for å ha hatt seksuell omgang med henne.

Ubåtkapteinen, som gjentatte ganger har endret sin forklaring, sier parteringen var en panikkhandling.

- Vil avgi forklaring

Ifølge sin forsvarer, advokat Betina hald Engmark, ser Madsen nå fram til at saken skal behandles i retten, den 8. mars.

- Slik det ser ut nå, har jeg et inntrykk av at min klient vil avgi en forklaring i retten, sier Engmark til Ekstra Bladet.

Hun besøkte Madsen i fengsel tidligere denne uka, og sier til Ekstra Bladet at Madsen er påvirket av situasjonen.

- Han er, som meg selv, ganske undrende til formuleringene i tiltalen, og er selvfølgelig påvirket av det. Han er svært påvirket av hele situasjonen, og påstandene påtalemyndighetene kommer med, sier Engmark til avisa.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Men det er ikke påtalemyndighetene som skal avgjøre resultatet i denne saken. Det er det en domstol som skal, tilføyer hun.

Peter Madsen er fortsatt varetekstfengslet fram til 7. februar, mens rettssaken mot ham er berammet til å starte i København 8. mars. Dommen mot ham er forventet 25. april.​

Forsvant til sjøs

Dansk politi har funnet deler av Walls parterte lik i sjøen. Det tok flere måneder før etterforskerne fant hele kroppen til Wall.

Store geografiske områder og kraftige havsstrømmer bidro til en svært vanskelig leteaksjon. Madsen hadde spent fast stålstenger på Kim Walls kroppsdeler før han kastet dem på på sjøen i Køge Bugt utenfor København.

Den prisbelønte journalisten Kim Wall, med erfaring fra New York Times, The Guardian og magasinet TIME, hadde planer om å skrive reportasje om Madsen, som ønsket å bli første privatperson til å nå verdensrommet for egen maskin.

Dødsfallet fant sted etter at de satte til sjøs, kvelden 10. august i fjor.

- Ukjent dødsårsak

Påtalemyndigheten mener drapet har skjedd etter planlegging og forberedelser.

Drapsmetoden er ukjent, men kan ifølge påtalemyndigheten ha skjedd ved kvelning eller at Madsen har skåret over halsen på den svenske journalisten.

Advokat Engmark sier at hun stiller seg spørrende til dette.

- Min klient nekter seg skyldig i drap, og det har fortsatt ikke framkommet noen opplysninger om hva som er dødsårsaken, sier Engmark til Ekstra Bladet.

Påtalemyndigheten ber om livsvarig fengsel for Madsen, og en sekundær påstand om forvaring av oppfinneren (47). Rettspsykiatere har vurdert det dithen at forvaring av Madsen kan være påkrevd.

Madsen tiltales også for to grove overtredelser av sikkerhetslovene til sjøs.

- Det er snakk om en meget usedvanlig og ekstremt grov sak, som har hatt tragiske følger for Kim Wall og hennes pårørende, sier spesialanklager Jakob Buch-Jepsen i København-politiet i en pressemelding.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!