Peter Madsens overraskende valg: - Han orker ikke kjempe mer

Ubåt-Madsen anker ikke skyldspørsmålet etter at han ble dømt for drapet på Kim Wall.

ANKER: Peter Madsen anker straffeutmålingen på livstid i fengsel etter å ha blitt dømt for drapet på Kim Wall. Han anker ikke drapsdommen, men straffen på livstid. Det er ikke en erkjennelse av skyld, sier hans forsvarer. Foto: www.deadlinepress.dk
ANKER: Peter Madsen anker straffeutmålingen på livstid i fengsel etter å ha blitt dømt for drapet på Kim Wall. Han anker ikke drapsdommen, men straffen på livstid. Det er ikke en erkjennelse av skyld, sier hans forsvarer. Foto: www.deadlinepress.dk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For snart to uker siden, den 25. april, falt den nådeløse dommen mot drapsdømte Peter Madsen (47).

Den danske ubåtkapteinen ble dømt til livstid i fengsel for drap, likskjending og seksuell mishandling av den svenske journalisten Kim Wall (30).

Madsen har hele tida nektet for å ha drept Wall, og hevdet at han bare kastet liket på sjøen. Madsen har siden Kim Wall ble drept i august i fjor hatt en rekke ulike forklaringer på hvordan Wall døde og ble ikke trodd i retten på at han ikke sto bak.

- Erkjenner ikke drap

Madsen anket dommen på stedet under avsigelsen i København byrett, men saken tok i dag en overraskende vending før ankefristen på to uker går ut på nå på onsdag.

Madsen anker ikke skyldspørsmålet, bare straffeutmålingen på livstid i fengsel. Påtalemyndigheten står fast ved tingrettens dom på livstid, men Madsen krever mildere straff.

Derfor vil anken bare behandle straffens omfang og ikke vurdere bevisene på nytt eller ta opp spørsmålet om Madsen er skyldig eller ikke.

Det er ikke en erkjennelse av skyld, sier Madsens forsvarer Betina Hald Engmark mandag kveld, timer etter at avgjørelsen ble kjent.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

- Han har vært utsatt for noen strenge regler i varetekt. Han har brev- og besøkskontroll, og det er noen ting som vil spille inn når man nå sier at man ikke skal gå gjennom bevisene igjen, sier Engmark til DR, og understreker at han ikke erkjenner drapet.

- Det betyr at han anerkjenner at byretten har funnet ham skyldig og det må han leve med. Han har valgt at han ikke vil kjempe mer og har ikke energi til det, sier hun.

Madsen gikk etter dommen i byretten med på fortsatt varetektsfengsling.

- Orker ikke mer

Engmark sier det er Madsens eget valg og peker også på den enorme pressedekningen. Hun stiller seg blant annet spørsmål om den kunne endt annerledes uten.

DØMT TIL LIVSTID: Rettstegning av Petter Madsen under domsavisigelsen i saken mot Peter Madsen. Foto: Anne Gyrithe Schütt / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
DØMT TIL LIVSTID: Rettstegning av Petter Madsen under domsavisigelsen i saken mot Peter Madsen. Foto: Anne Gyrithe Schütt / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer

- Min klient har i hvert fall bare valgt å si «jeg orker ikke mer». Dommen han har fått er ute av proporsjoner, sier hun.

Fengsel på livstid er den strengeste straffen man kan idømmes i Danmark, og betyr at man tidligst kan søke om prøveløslatelse etter 12 år.

En mildere av straffen kan enten være en forvaringsdom, eller en tidsbegrenset straff.

- Fornuftig

To profilerte forsvarsadvokater BT har snakket med, mener beslutningen om å bare anke straffeutmålingen, er klok.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det kan være fornuftig å satse alt på at straffen skal bli mildere. Dermed unngår forsvareren først å argumentere for at Madsen er uskyldig, men deretter si at hvis han likevel er det, skal straffen være x antall år, skriver advokat Mette Grith Stag i en e-post til avisa.

Forsvarsadvokat Henrik Stagetorn er enig.

- Det er en gjetning, men jeg vil tro Peter Madsen ser på det som usannsynlig at han blir frikjent for drap. Derfor kan han like godt styrke sine muligheter for en mildere straff, sier han til avisa.

Det er ukjent når saken kommer opp for den danske landsretten.

Helt siden ubåtkapteinen ble reddet i land etter at ubåten «Nautilus» sank til havets bunn 11. august i fjor, har Madsen hevdet at han var uskyldig i drapet på Kim Wall.

Endret forklaringene

Madsen har forsøkt å forklare sin uskyld ved bruk av stadig skiftende forklaringer om hva som skulle ha skjedd.

Først forklarte Madsen at han satte av Wall på Refshaleøen på kvelden den 10. august i fjor. Deretter endret han forklaring til at hun døde i ubåten, etter at hun pådro seg et kraniebrudd da hun fikk ei luke i hodet. Da Walls hode ble funnet, og det viste seg at det ikke hadde noen tegn på brudd, skiftet Madsen igjen forklaring, og sa at hun døde som følge av kullosforgiftning.

Deretter erkjente han også at han hadde partert henne med en sag og dumpet kroppsdelene i sjøen.

Det var også denne siste forklaringen han holdt fast ved da rettssaken mot ham startet opp 8. mars i år.

Mandagens nyhet tyder imidlertid på at Madsen har gitt opp håpet om å kunne overbevise rettssystemet om at han er uskyldig.

«Seksuelt avvikende»

I den rettspsykiatriske vurderingen av Madsen, konkluderes det blant annet med at han er «pervers og svært seksuelt avvikende».

Andre konklusjoner fra Rettsmedisinsk klinikk i København om 47-åringen er:

  • Patologisk løgner, som framstår som høyst utroverdig
  • Begavet, ikke psykotisk
  • Har en svært avvikende personlighet
  • Har narsissistiske trekk
  • Har psykopatiske trekk
  • Glatt, med overflatisk sjarm
  • Følelseshemmet
  • Har en alvorlig mangel på anger og skyldfølelse

- Dette er et karakterdrap. Dette er en samling av alle de moralske, nedrige trekkene ved et menneske en kan tenke seg, sa psykologspesialist Pål Grøndahl, som selv har vært i Københavns byrett og sett Madsen under rettsforhandlingene, til Dagbladet forrige måned.

- Kan man leve som et normalt menneske med alle disse trekkene?

- Ja, og Madsen er en begavet mann, og har skjønt at det er noe man viser resten av verden og annet man ikke viser. Men etter å ha vært i retten satt jeg igjen og lurte på hva som hadde holdt ham i sjakk, mer enn hva som hadde drevet ham, sa Grøndahl videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer