FUNNET SKYLDIG: Peter Mangs ble arrestert i 2010, og ble tiltalt for tre drap og 12 drapsforsøk. Han ble i juli funnet skyldig i to av drapene og fire av drapsforsøkene. Mangs har hele tiden nektet straffskyld. Foto: Drago Prvulovic / Reuters / Scanpix Sweden
FUNNET SKYLDIG: Peter Mangs ble arrestert i 2010, og ble tiltalt for tre drap og 12 drapsforsøk. Han ble i juli funnet skyldig i to av drapene og fire av drapsforsøkene. Mangs har hele tiden nektet straffskyld. Foto: Drago Prvulovic / Reuters / Scanpix SwedenVis mer

Peter Mangs dømt til livstid

- Det er en lettelse at det er over nå, sier mor til et av ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Serieskytteren Peter Mangs ble i dag dømt til livstid i fengsel for to drap og fire drapsforsøk. Han ble i mai i år tiltalt for hele tre drap og 12 drapsforsøk.

Han blir også dømt til å betale en erstatning på 1 175 000 svenske kroner.

- Det er en lettelse at det er over nå. Vi har hele tiden trodd at han skulle få livstid. Nå er det et faktum, sier Jeanette Persson West til Expressen.

Hun er mor til Trez West Persson som ble skutt og drept av Mangs i sin bil i oktober 2009.

- Dette er hva vi forventet oss, sier Jesper Montan, en av Mangs to forsvarere.

- Jeg går utifra at vi kommer til å anke dommen, sier han.

Skapte frykt Allerede i jli i år fant tingretten i Malmö Mangs (4) skyldig i to drap og fire drapsforsøk, men Mangs måtte gjennomgå en rekke psykiske undersøkelser før den endelige dommen kunne falle.

Fra 2003 til 2010 skapte Mangs stor frykt blant innbyggerne i Malmö da han stod bak en rekke skyteepisoder rettet mot innvandrere.

Serieskytteren fikk tilnavnet «Lasermannen 2» på grunn av likhetene med John Wolfgang Alexander Ausonius, som skjøt 12 svensker med innvandrerbakgrunn i 1991 og 1992.

Etter å ha skapt frykt i flere år ble Mangs pågrepet av politiets beredskapstropp i sitt eget hjem i Malmö i 2010. Han ble i mai 2012 tiltalt for tre drap og 12 drapsforsøk, men har hele tiden nektet straffskyld.

Under hovedforhandlingene i tingretten oppførte Mangs seg til tider bisart. Han satt blant annet med fingrene i ørene og leste heller en bok enn å følge med på hva som skjedde i rettssalen.

Dagbladet har tidligere skrevet at terrordømte Anders Behring Breivik har skrevet brev til Mangs. «Den nye lasermannens» handlinger har av Breivik blitt hyllet som det viktigste vågestykket før 22. juli.

To drap De to drapsofrene, Kooros Effatian og Trez West Persson, ble skutt henholdsvis i sin egen leilighet i 2003, og i en bil i oktober 2009.

Påtalemyndigheten ba om at Mangs dømmes til fengsel på livstid, mens forsvarene ba om en tidsbestemt fengselsstraff på 18 år.

NEKTET SKYLD: Peter Mangs nektet straffskyld, og under rettssaken i Malmø tingrett satt han blant annet med fingrene i ørene og leste bøker. 
Foto: Drago Prvulovic / Scanpix / NTB scanpix
NEKTET SKYLD: Peter Mangs nektet straffskyld, og under rettssaken i Malmø tingrett satt han blant annet med fingrene i ørene og leste bøker. Foto: Drago Prvulovic / Scanpix / NTB scanpix Vis mer

I Sverige vil en livstidsdom faktisk si at den dømte må sitte i fengsel resten av livet. Etter en viss stund i fengsel kan imidlertid den dømte søke om at dommen omgjøres til tidsbestemt fengselsstraff.

Etter at Mangs ble funnet skyldig i drap i juli snakket hans 72 år gamle far ut om sønnen i svenske Expressen. Han fulgte rettssaken fra sitt hjem i Florida, og sa han var glad Sverige ikke praktiserer dødsstraff.

- Jeg vet ikke hvordan svenske mentalinstitusjoner og fengsler fungerer, men jeg håper Peter kommer til et sted hvor han kan utvikle sine talenter. Han vil eventuelt skrive en bok og komponere musikk. Jeg håper fremfor alt at han får arbeide med hendene og lage gitarer, som han er veldig dyktig i, sier Rudolf Mangs.

Han fortalte også at han hadde dårlig samvittighet for å ikke ha vært mer tilstede under sønnens oppvekst.

- Så fort alt ordner seg reiser vi over for å hilse på.

DREPT I BIL: Et kors og blomster på stedet der Trez Persson West ble skutt og drept i oktober 2009. Peter Mangs er funnet skyldig i drapet på Persson.
Foto: Johan Nilsson / Scanpix
DREPT I BIL: Et kors og blomster på stedet der Trez Persson West ble skutt og drept i oktober 2009. Peter Mangs er funnet skyldig i drapet på Persson. Foto: Johan Nilsson / Scanpix Vis mer