Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Peter Mangs etterforskes for flere drap i Malmö

Et av ofrene mottok kort tid før drapet en mystisk telefonoppringning fra en skytterklubb.

KNYTTES TIL FLERE DRAP: Peter Mangs kan ha vært involvert drapene på to menn av utenlandsk opprinnelse i Malmö i 2003. Foto: Expressen.
KNYTTES TIL FLERE DRAP: Peter Mangs kan ha vært involvert drapene på to menn av utenlandsk opprinnelse i Malmö i 2003. Foto: Expressen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk politi etterforsker nå om Peter Mangs, som er siktet for ett drap og fem drapsforsøk i Malmö, kan knyttes til flere uløste drap.

Undersøkes for dobbeltdrap Blant de uløste sakene svensk politi nå undersøker om 38-åringen kan ha vært involvert i, er drapene på to menn av utenlandsk opprinnelse i Malmö i 2003, skriver Svenska Dagbladet.

13. juni 2003 ble en 66 år gammel mann med iransk bakgrunn drept i sin leilighet i Gånglåtsvägen i området Lindängen i Malmö. En og en halv måned senere ble en 23-åring av irakisk-syrisk bakgrunn skutt og drept utenfor hjemmet sitt i samme gate.

Politiet har trodd det var snakk om et dobbeltdrap utført av samme gjerningsperson. Begge ble drept med våpen av kaliber 9 mm.

Peter Mangs er godt kjent i området drapene ble begått. Han bodde i Gånglåtsvägen i oppveksten, og i Lindängen i 2001.

- Saken mot ham har styrket seg siden jeg besluttet meg for pågripelse, sier aktor Solveig Wollstad til Expressen.

Mystisk telefon Avisa skriver videre at Mangs syntes uberørt av situasjonen under rettsforhandlingene i går. Iført bukser fra kriminalomsorgen og ei beige skjorte, satte han seg rolig ned ved siden av forsvarer Christina Brink.

Ett av ofrene skal tida før drapet ha mottatt en mystisk telefonoppringning fra en skytterklubb, skriver NTB.

Politiet har fattet interesse for denne samtalen ettersom Peter Mangs lenge har vært medlem av skytterklubber i Malmö.

- Vi gikk gjennom samtalene med politiet. Alle andre samtaler var normale samtaler fra venner og bekjente, men samtalen fra skytterklubben var umulig å forklare, sier sønnen til den drepte iraneren (66). Nå håper han drapet på faren vil bli oppklart, skriver Svenska Dagbladet.

Tekniske funn Hjemme hos Mangs har politiet funnet to håndvåpen, en Glock 9 mm og en kaliber 22 pistol.

Tekniske undersøkelser har vist at minst en av pistolene kan knyttes til en eller flere av forbrytelsene han nå er siktet for.

Mangs ble i sin tid nektet å avtjene verneplikten av medisinske eller psykososiale årsaker. Likevel fikk han våpenlisens og i skyteklubben i Malmö viste han seg som en habil skytter.

- Han ble nok oppfattet som en einstøing som var veldig reservert og tilbakeholden. Men han har aldri truet noen eller opptrådt aggressivt, sier talsmann Mike Winnerstig for Det svenske pistolskytterforbundet.

Lukkede dører   I går ble Mangs varetektsfengslet i to uker. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, og statsadvokat Solveig Wollstad var svært knapp med informasjon på pressekonferansen etterpå.

- Retten har bestemt at det er referatforbud, og derfor kan jeg ikke komme inn på detaljer fra fengslingsmøtet, forklarte hun.

- Av frykt for bevisforspillelse kan jeg heller ikke kommentere selve etterforskningsarbeidet. Vi kan ikke risikere at etterforskningen ødelegges, det er mange som skal avhøres og derfor viktig at detaljer ikke kommer ut, la hun til.

Kritiserer mediene Politiet misliker sterkt at flere svenske medier, blant dem avisene Expressen og Aftonbladet, har gått ut med fullt navn og bilde av Peter Mangs.

Både Expressen og Aftonbladet forsvarer sin beslutning om å identifisere 38-åringen ved å vise til at saken har eksepsjonell allmenn interesse og at det foreligger tekniske beviser som knytter Mangs til flere av drapsforsøkene.

Dagbladet har også valgt og identifisere den siktede med navn og bilde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!