Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Peter nektet å la seg true til å lese opp propaganda for Den islamske stat

Leser ikke opp propagandatale i henrettelsesvideoen.

STO IMOT: Abdul-Rahman Peter Kassig skal ha nektet å føye seg etter sine kidnappere helt til det siste. Foto: Reuters / NTB scanpix
STO IMOT: Abdul-Rahman Peter Kassig skal ha nektet å føye seg etter sine kidnappere helt til det siste. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny video kommer den britiske IS-terroristen «Jihadisten John» med de hittil mest konkrete truslene fra Den islamske stat om terrorangrep i Vesten, før videoen viser henrettelsen av det som skal være 18 piloter fra Bashar al-Assads syriske hær - og hodet til den drepte amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig.

Men ulikt tidligere vestlige gisler viser IS imidlertid ikke selve henrettelsen av Kassig, ei heller leser han opp noen propagandauttalelse slik tidligere gisler har gjort.

I SORG: Ed og Paula Kassig. Foto: Reuters / NTB Scanpix
I SORG: Ed og Paula Kassig. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Tidligere vestlige gisler er blitt tvunget til å framføre en propagandatale for IS før de er blitt henrettet.

Sterke prinsipper Det spekuleres flittig i internasjonale medier om årsaken til fraværet av en slik tale var at Kassig motsatte seg kidnappernes trusler helt til slutten. Til Bloomberg sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann at de anter aet Kassig nektet å samarbeide med kidnapperne. Michael Downey, en kompis av Kassig, sier til Daily Telegraph at han også tror at Kassig sto imot.

- Han var en mann med sterke prinsipper, som aldri ville gitt etter for trusler fra bøller som dette. Han valgte aldri den lette utveien, sier Downey.

Sikkerhetseksperten Will Geddes påpeker overfor samme avis at Kennig var en tidligere soldat, med erfaring fra Irak, og at han trolig skjønte at det ikke ville hjelpe om han så ga etter for IS sine krav.

Ekssoldat I videoen omtales Kassig som amerikansk soldat - ikke hjelpearbeider. 26 år gamle Kassig hadde tjenestegjort i US Army under invasjonen av Irak, og ble ifølge et intervju han gjorde med Time Magazine interessert i nødhjelpsarbeid da han besøkte Libanons hovedstad Beirut under studietiden.

- Vi er knust over å høre at vår sønn, Abdul-Rahman Peter Kassig har mistet livet sitt som et resultat av hans kjærlighet for det syriske folk og hans ønske om å lette deres lidelser, sier Ed og Paula Kassig, Peter Kassigs foreldre, i en uttalelse publisert på Twitter.

Vestlig etterretning har i lang tid jobbet med å finne identiteten til «Jihadisten John» - som snakker britisk engelsk med London-aksent.
The Mail on Sunday hevdet i går at bøddelen ble skadd i et amerikansk luftangrep i Anbar-provinsen vest i Irak forrige helg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media