FØRSTE HOMOEKTEPAR: Homofile par kan fra og med i dag inngå ekteskap i England og Wales. Det britiske paret Peter McGraith og Davdi Cabreza giftet seg rett etter midnatt, da lovendringen hadde trådt i kraft. Foto:EPA/Facundo Arrizabalaga/NTB Scanpix
FØRSTE HOMOEKTEPAR: Homofile par kan fra og med i dag inngå ekteskap i England og Wales. Det britiske paret Peter McGraith og Davdi Cabreza giftet seg rett etter midnatt, da lovendringen hadde trådt i kraft. Foto:EPA/Facundo Arrizabalaga/NTB ScanpixVis mer

Peter og David er Storbritannias første homofile ektepar

Statsminister David Cameron mener at det var på høy tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Homofile par kan fra og med i dag inngå ekteskap i England og Wales, og statsminister David Cameron mener at det var på høy tid.

- For første gang kan par som gifter seg ikke bare bestå av kvinner og menn, men også av to menn eller to kvinner, heter det i en kunngjøring fra Cameron.

Den britiske regjeringen vedtok i juli i fjor å åpne for likekjønnede ekteskap, men det var først denne måneden at homofile par kunne registrere seg og 29. mars at den første seremonien kunne holdes.

- Spiller ingen rolle Britiske homofile har siden 2005 kunnet inngå sivilt partnerskap, med de samme juridiske rettigheter som ved ekteskap, men har kjempet for retten til å inngå ordinært ekteskap på lik linje med heterofile par.

- For å si det enkelt: Heretter vil det ikke lenger spille noen rolle om du er hetero eller homo, staten anerkjenner alle forhold som likeverdige, konstaterer Cameron.

Viet ved midnatt Alt ved midnatt natt til lørdag ble de første parene viet, og blant dem var Peter McGraith og David Cabreza.

De to mennene har vært sammen i 17 år og har adoptert to barn sammen. Ett minutt over midnatt ble de viet under en seremoni i London.

- Det føltes som et sølvbryllup, sa McGraith.

Nederland var først ute med å legalisere ekteskap mellom likekjønnede i 2000, og 16 andre land har siden fulgt etter, blant dem Norge.

Splittet Innen Camerons eget konservative parti er det dyp splittelse i synet på homofilt ekteskap og mange mener at det strider mot den kristne tro.

Briter flest lar seg derimot ikke provosere, og bare én av fem voksne briter sier nå at de ville ha takket nei dersom de ble invitert i bryllupet til et homofilt par, viser en meningsmåling utført for BBC Radio 5.

29 prosent av menn sier at de ville ha takket nei, og dette er en dobbelt så høy andel som blant kvinner, viser målingen.

(NTB)